Varför bry sig?

Äntligen är Bokbloggsjerkan tillbaka och jag kan få hjälp att hitta på innehållet till i alla fall ett inlägg per vecka. Höstens första fråga från Annika lyder:

Vad är det som gör att du fortsätter läsa en bok du har påbörjat och vad får dig att sluta läsa den för att stoppa tillbaka den på hyllan för all framtid?

 

Det viktigaste är att jag bryr mig om personerna i boken. Jag behöver inte älska dem, men de måste väcka någon slags känsla och oftast till och med någon slags empati. Det betyder inte att de måste vara fantastiskt välanpassade och älskansvärda, men de får definitivt inte vara så endimensionellt vidriga att jag inte kan hitta någonting hos dem att tycka om.

Nästan lika viktigt är språket. Jag har slutat läsa många böcker för att språket brister. Senast Mord.net av Butler & Öhrlund. Så dåligt skriven att jag gav upp förvånande snabbt.  Med Norrlands svårmod och The Road handlade det snarare om att historien var för långsam och personerna allt för ointressanta.

Någon slags  kontakt måste det finnas mellan mig, författaren och personerna som lever på sidorna. Kort sagt måste de leva.

3 reaktioner på ”Varför bry sig?”

  1. Aj då, och jag lånade Mord.net förra veckan när jag var på biblioteket.

    Jag har dock inte hunnit börja läsa den ännu men jag är säker på att jag kommer att sluta läsa den tämligen fort om språket är så dåligt som du upplevde det. Uppföljning kommer var så säker!

  2. Mord.net… den läste jag för tre år sedan. Och jag älskade den. Jag kommer inte ens ihåg att jag reagerade på språket, men som sagt, det var tre år sedan och jag har märkt att jag har lite högre krav nu.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: