Norskt för hela slanten

Jag har börjat läsa den hyperhypade Min kamp av Karl Ove Knausgård. På norska. Om det inte är att fira 17 maj vet jag inte vad som krävs. Nu har jag lovat Böcker x 3 att hylla Norge i ett inlägg dagen till ära så jag får nog fortsätta ett tag till. Det gör jag gärna då det finns mycket bra norsk litteratur.

Den enda bok jag läst på norska tidigare är Pan av Knut Hamsun. Den var helt okej vill jag minnas, trots att jag inte minns så mycket av den. Hamsun känns väl som en författare man ska ha läst. Eller? Och ja, jag vet att Sigrid Undset är en sådan också och jag vet att jag har lovat att läsa henne sedan jag började blogga. Jag vet och jag ska. Snart.

Annars är en av mina absoluta, norska författare Erlend Loe och nu kommer Vixxtoria fråga om jag läst om Kurt och nej, det har jag fortfarande inte.

Ni märker att det inte händer så mycket på den här bloggen. Jag bara snackar och snackar om alla böcker jag ska läsa och sedan läser jag något helt annat. Hopplöst helt klart. Och det kommer inte att hjälpa att göra en norsk lista att beta av. Roligt kan det vara, men det betyder inte att böckerna blir lästa. Tyvärr. Men det är ändå kul att klicka runt efter nya böcker som jag vill läsa. Det går inte att komma ifrån.

Här kommer alltså fem norska böcker som jag vill läsa någon gång, men som jag faktiskt inte skrivit något blogginlägg om ännu. Nya löften kanske. Eller inte löften. Snarare upplysningar. Eller bara rätt och slätt ännu en lista. En lista på böcker som kanske blir lästa.

Fågeldansen: romanen om Elling av Ingvar Ambjörnsen skulle kanske kunna vara något. Filmen var ju helt grym.

Lars Saaby Christensen har jag inte läst något av och aldrig lovat att läsa något av heller. Beatles från 1984 låter rätt kul för mig som älskar Beatles. Eller Saabyes Cirkus som innehåller en hel del referenser till Beatles.

Ari Behn verkar vara lite lagom galen och det känns som om det kan vara kul att läsa något av honom. Eller i alla fall att kunna säga att man läst något av honom. Trist som fan vill jag inte läsa då den verkar just trist som fan, men kanske Bakgård.

Fler gubbar då och en författare jag inte hade koll på innan jag började skriva det här inlägget. Ni ser vad lärorikt det är att blogga. Herre av Niels Fredrik Dahl står härmed på min lista över böcker som jag kanske kommer att läsa. Det verkar i alla fall bra!

Om det nu funkar att läsa på norska kommer mitt nästa norska inköp att bli Jo Nesbøs nya deckare Gjenferd som utkommer den 10 juni. Detta trots att jag inte gillade den förra boken om Harry Hole. Jag hoppas att han kan ha skärpt till sig lite.

Se där en kvintett män. Bra för balansen i läsningen kanske.

8 reaktioner på ”Norskt för hela slanten”

  1. Berlinerpopplarna av Anne B Ragde gillar jag. Det finns någon fortsättning också. Så kan du prata om en bok till att läsa 🙂

  2. Ja, Arseniktornet av Radge gillade jag, sedan är ju Per Petterson riktigt bra. Ut og stjele hestar var en av de första böcker jag läst på norska. Nu ligger ”jag förbannar tidens flod” i min hylla och väntar. Saabye – läs Saabye!

    1. Ut og stjele hestar var helt okej, men jag var inte helförälskad. Tillräckligt för att vilja läsa mer dock.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: