Vem är författaren?

Vilka författare är det som beskrivs?

Är det för svårt får du fler ledtrådar om ett par timmar. Senare ändå kommer facit. En ledtråd är att de inte tillhör mina favoriter allihop. Alla texter är i presens, men några av författarna är stendöda.

1. Ett av mina mellannamn är Johan efter min pappa. I skolan hade jag grymt hög status, dels för att jag var en kul kille, men också för att jag ägde på fotbollsplanen. Jag har skrivit revyer och schlagertexter, men är mest känd mina dikter.

2. Jag har fått nobelpriset, men är ändå något av en doldis. Mina föräldrar var missionärer, vilket märks tydligt i mina böcker. Fler av mina böcker utspelar sig långt bort och några har dessutom blivit film.

3. Två länder menar att jag tillhör just deras främsta poeter, då jag föddes i ett, men levde i ett annat. Jag studerade i ett tredje där jag träffade Jean, som jag tillägnade en dikt om Alfred. Även jag har fått nobelpriset.

4. Det är mycket snack om nobelpris och där har jag faktiskt en hel del att säga till om.  Lars Gyllensten är en företrädare, Selma Lagerlöf en annan. Victoria och Daniel tillhör dem jag tillägnat mina texter.

5. Också jag delar mitt liv mellan två länder, men kanske har jag övergett ett av dem nu. Mina texter handlar om leoparder, kastanjer och en och annan mullvad. Jag är inte doktor, men väl hedersdoktor.

6. Ibland tror jag att svenska folket älskar att hata mig. De läser mina böcker förvisso, men ingen verkar erkänna det. Jag inspireras av Madeleine och de kvinnor som motarbetar mig har jag inget till övers för.

7. Jag vet egentligen inte om jag skulle kalla mig författare. Snarare folkbildare och revolutionär. Jag drivs av en passion till den gröna världen och älskar att odla min täppa. Tre små blomflickor har jag också drivit upp.

8. Jag har skrivit massor och många av mina böcker utspelar sig i New York. Så även det filmmanus som innebar ett bredare genombrott. Nu börjar frugan sno lite av min uppmärksamhet, men jag är nog ändå mer kultförklarad än så länge.

9. Jag är en av Oprahs favoritförfattare och är mest känd för min självbiografiska bok med fågeltitel. Jag har också haft biroller i några tv-serier och filmer samt arbetat som journalist och lärare.

10. Mitt hemland är tyvärr aktuellt i media just nu. Min kamp och mitt folks kamp är långt ifrån färdig, men en bit på väg. Jag har suttit fängslad för att jag sagt och skrivit sådant som provocerat. Jag är inte bara författare utan läkare också.

11. Jag brukar kallas ironisk och skrev inte sällan texter som irriterade de som styrde. I alla fall Hitler och hans anhängare. Kanske för att jag är jude. Annars tror jag att många känner till mig, men få har läst mina böcker.

12. Min far har inte varit president. Jag har dock samma efternamn som mitt hemlands president som dödades brutalt den 11 september när jag var drygt 30 år. Jag debuterade som 40-åring med en bok om Esteban och Alba.

 

20 reaktioner på ”Vem är författaren?”

 1. 2. Pearl Buck
  5. Alexander McCall Smith
  6. Kanske Camilla Läckberg?
  7. Täppas?
  8. Paul Auster
  9. Maya Angelou
  10. Nawal El Saadawi
  12. Isabel Allende

  Ska klura lite mer på de andra 🙂 Kul idé!

 2. 4. Kristina Lugn (jag gissade på henne spontant, men ville googla för att bli säker – jag deltog ju inte så aktivt i bröllopsyran)

  1. Visste inte att hon skrivit en bröllopsdikt förrän jag googlade inför tävlingen. Det var ju mycket snack innan om inbjudna poeter som vägrade dikta och släppte det då.

  1. Nummer 6 är Marklund. Jag syftar på boken ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” vars titel är ett citat av Madeleine Albright.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: