Extrema väderförhållanden

Sommardöden

Måns Kallentoft verkar gilla extrema väderförhållanden! Jag tyckte om Kallentofts Midvinterblod som utspelar sig under ”den kallaste vintern i mannaminne”. I hans andra bok Sommardöden har det istället blivit en ovanligt het sommar i Linköping. En ung flicka hittas irrande i Trädgårdsföreningen. Hon har våldagits och rengjorts med klorin. Strax därefter försvinner en andra flicka. Boken är skriven i flera perspektiv och i början blir det lite rörigt. Ganskla snart kommer man dock in i det och snart uppskattar jag att Kallentoft experimenterar med både språk och stil. Han tvekar inte heller att utmana fördomar om utsatta grupper som invandrare och homosexuela.

Precis som i förra boken spelar en av de döda en viktig roll. Hoppas att Kallentoft inte tänkt använda sig av det stilgrepet i alla böcker, det blir lite tröttsamt. En helt okej kriminalroman är detta helt klart. Språket är bra och historien väl sammanhållen. Kallentofts tredje bok om Malin Fors har just kommit ut. Den heter Höstoffer och utspelar sig troligen under några extremt regniga höstveckor…

Ännu ett kort och stapplande inlägg från en nykläckt Lilla O. Vill ändå flytta över alla fyra Kallentoftböcker för att få allt på ett ställe. Jag hade i alla fall rätt i att det regnade rejält i bok nummer tre.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: