En liten chock

Nu har jag läst alla Johanna Lindbäcks böcker, den senaste är debuten En liten chock. Det märk på språket är det är en debutbok, då det är lite spretigare och mindre återhållet än i de senare böckerna. Faktum är att jag gillar det. Det är kanske inte så stramt, eller alltid så genomtänkt, men det har en väldigt skön personlig ton som gör att det känns lättsamt och kul att läsa vidare. Bokens huvudperson är Gustav som går sista året på gymnasiet. Om några månader tar han studenten och han önskar mer än allt annat att få vara normal och dessutom älskad. (hej Agnes!)

Klassen får en vikarie då ordinarie läraren skadar sig. Eva är ung, snygg och dessutom trevlig. Visserligen är hon engelsklärare, men Gustav blir minst sagt förtjust. Det slumpar sig så att de befinner sig på samma fik en helgmorgon och de börjar prata. Som lärare blir jag lite störd av det här spåret i boken. Visst är det okej att låna ut böcker till en elev, det gör jag mer än gärna. Det är också okej att ta en fika med en elev om man stöter på honom eller henne på ett café, men jag gillar inte när de börjar maila och bestämma träffar. Lite över gränsen för att jag ska kunna läsa utan att må lite dåligt.

Elin däremot, som är skolans snygging, tillsammans med en trevlig men lite tråkig kille, verkar också vara intresserad av Gustav. Hon värvar honom till skolans tidning och de jobbar tillsammans med ett projekt som de båda gillar. Jag hade föredragit en mer klassisk kärlekshistoria, då jag känner mig mer bekväm med det. Lite löjligt kanske, men sådan är jag.

Gustav bor med sin pappa Jack och har gjort så sedan mamman blev sjuk och dog några år tidigare. Deras förhållande är inte helt okomplicerat. Jack har visserligen alltid funnits med på ett hörn i Gustavs liv, men ”riktig” pappa har han inte varit mer än en kort tid. Jack har svårt att fylla papparollen och vill gärna vara ung och hipp, samt en kompis till Gustav. Gustav uppskattar dock inte att Jack bjuder hem sina studenter på vinfyllda middagar och är inte sällan väldigt butter.

En liten chock är en bra ungdomsbok, men når inte den kvalitet Lindbäcks andra böcker har. Det går lite snabbt i avslutningen, som dessutom är ganska förutsägbar, men historien som helhet är trots detta absolut inte dålig.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: