Jag lever gärna i nuet

Veckans tematrio så här några dagar sent. Jag har haft svårt att hitta tre böcker som verkligen kan räknas till genren historiska romaner, hur man nu ska definiera det. Min definition blir alla böcker som utspelar sig i en tid som inte är typ nu.

1. Först drar vi till Frankrike. Tiden är sent 1800-tal och den franska republiken är väldigt ny. Boken heter Désirée och är skriven av Annemarie Selinko. En sannolik bok om Désirée Clary, dotter till en sidenhandlare från Marseille och faktiskt under en period förlovad med Napoleon Bonaparte. Hennes syster var gift med Napoleons bror Joseph som sedermera blev kung av Spanien. Förlovningen bröts, hennes andra kärlek var general Duphon som blev dödad innan de hann gifta sig. Tredje gången gillt blev det till slut Jean Baptiste Bernadotte som hon gifte sig med 1798. Han blev kung Karl XIV Johan av Sverige, hon den motvilliga drottning Desideria.

2. I slutet av 1800-talet utspelar sig också Anneli Jordahls Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) om Ellen Key och Urban von Feilitzen, vars kärlekshistoria aldrig riktigt får lov att blomma ut. Boken består till stor del av brev, eller i alla fall brev som skulle kunna ha skrivits, mellan de båda.

3. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian utspelar sig under andra världskriget i Storbritannien. Den lille pojken Will evakueras från London till landet och hamnar hos den bistre Mister Tom. En helt underbar liten bok som jag ofta återkommer till. Kan dessutom tillägga att jag gråter lika mycket varje gång jag läser den.

 

 

3 reaktioner på ”Jag lever gärna i nuet”

    1. Jag undrar om den håller, men jag tror att Lyran läste rätt nyss och gillade. Själv har jag inte läst den på säkert 10 år, men ser fram emot att läsa den för grabbarna O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: