Bokfrågornas ABC del 27

Det är nära slutet nu och den här veckan är det syrrans bokstav Å:

Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende.

En av de bästa böcker jag läste förra året var Elin Boardys Allt som återstår.  Emma finns fortfarande kvar hos mig och i boken finns ett passande återseende. Emmas bror Simon (och flera andra av hennes syskon) reser till Amerika och tillhör de få som faktiskt vänder åter om än tillfälligt. Återseendet mellan de två syskonen är väldigt fint trots, eller kanske tack vare,  blygheten mellan dem.

Har du läst någon bra bok om ålderdom?

Italienska skor av Henning Mankell handlar om ett gammalt förhållande som återuppstår då en gammal mans ungdomskärlek en dag kommer vandrande med sin rullator över isen till hans ö. En riktigt fin bok helt klart.

Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest?

Vi i villa av Hans Koppel handlar definitivt om ångest. Huvudpersonen är så neurotisk och ångestfylld att det är jobbigt att läsa om honom. I Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo är det maten och utanförskapet som ger Jenny ångest och även mig. Jag vill skrika NEJ till henne för att hon ska sluta plåga sig själv. En riktigt bra ungdomsbok!

En bok som gav mig ångest är Inlåsta av Emma Donoghue. Jag avskyr verkligen att  vara instängd och hade aldrig överlevt i Rummet.

Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes.

1974 gäller för min del och jag har snurrat runt lite för att hitta spännande händelser. På internet, men också i GP:s Milleniumbok.

Valet av Nobelpristagare var kontroversiellt, akademiledamöterna Harry Martinsson och Eyvind Johnson delade priset. Gunnar Myrdal fick dessutom priset i ekonomi. Ett riktigt svenskår alltså.

Bookerpriset delades mellan Nadine Gordimer och Stanley Middleton.

Underbara barnboken Det röda äpplet av Jan Lööf kom ut.

Jan Guillou dömdes till fängelse i ett år för IB-avslöjandet.

Alexandr Solzjenitsyn utvisades från Sovjetunionen och tog faktiskt emot sitt nobelpris detta år trots att han fick det fyra år tidigare.

Jens Lapidus och Camilla Läckberg föddes.

Cora Sandel och Jolo avled, liksom Miguel Angel Asturias som fick Nobelpriset 1967 och Per Lagerqvist som tilldelades priset 1951.

Nu var visserligen Watergate-avslöjarna journalister och inte författare, men de gjorde sitt scoop detta år.

Och den här låten var väl definitivt årets mest spelade?!

[http://www.youtube.com/watch?v=E8O_KWlsUpo]

Förra året svarade:

Alkb

…and then there was Beatrix

Bokstunder

Eli läser och skriver

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Tätortstimotej

Yfronten

Nu är det din tur. Svara i en kommentar eller i din blogg. Lämna gärna en rad och/eller en länk så att vi kan hitta dig!

7 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 27”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: