Var det verkligen bättre förr?

9146222928

När vi outade bibliotekskvitton för några veckor sedan spådde Vixx att jag skulle hajpa Elin Boardy hela våren. Nu tog det ett litet tag innan jag vågade läsa Allt som återstår då Boardy är bibliotekarie där jag arbetar och jag var livrädd att jag inte skulle tycka om boken. Hon vet visserligen inte vem jag är, men jag har ett nästan sjukligt behov av att tala sanning,  så om jag inte gillat hennes bok hade jag känt mig tvingad att knalla fram och tala om det. Nu får jag väl besöka biblioteket och hylla henne istället, för Vixx hade rätt, det här är en fantastisk bok och jag kommer att återkomma till den många gånger. Tror redan att det blivit tre inlägg.

I Boardys debut får vi följa med till Orust och träffa Emma, dotter till bonden Christian och den av syskonen som stannar kvar på gården. Då de andra söker lyckan i grannstäderna och i Amerika gifter hon sig med drängen Simon och tar sedermera över gården.

Emma har hängt med mig sedan jag började läsa om henne. Fortfarande dyker hon upp flera gånger om dagen, trots att jag läst vidare i andra böcker. Boardy har tecknat ett fantastiskt kvinnoporträtt. Ett levande porträtt. Ett varmt och insiktsfullt porträtt. Ett sorgligt och gripande porträtt.

Och språket. Vilket språk. Det slingrar sig ofta på de mest oväntade sätt i de mest oväntade riktningar. Ibland så vackert och välformulerat att jag vill stryka under, skriva av och minnas. Språket gör att boken får högsta betyg. Språket och det faktum att Allt som återstår är både klassisk och modern på samma gång.

Allt som återstår doftar Fogelström, Moberg och Moa Martinsson. Det är tidigt 1900-tal. Amerika lockar många och de som är kvar i Sverige sliter för att bruka jorden och överleva. Det är många munnar att mätta och många sysslor att sköta. Jag antar att det inte är det här Sverige som ett av de små, extrema partierna vill återgå till. Livet i det gamla, goda Sverige var knappast en dans på rosor för majoriteten av invånarna.

Jag har redan köpt Allt som återstår till mamma och dessutom tipsat svärmor om den. Nu uppmanar jag er alla alla läsa den! Själv ser jag redan fram emot att läsa mer av Boardy.

Originalinlägget publicerat av Lilla O 2010-06-03

7 reaktioner på ”Var det verkligen bättre förr?”

  1. Jag ska börja extraknäcka som kristallkula. Om folk är osäkra på om de ska läsa en bok så kan de fråga mig först, och så kan jag tala om i fall de kommer att gilla den 😀

  2. Vet hon om att du är du och att du skrivit om boken? (Annars spelar det ju inte så mycket roll – eller, det kan det i och för sig göra om man själv börjar se på en människa på ett annat sätt, bara för att hon skrivit en dålig bok.)

    1. Har ibland lite tvångstankar om hemska grodor som ska hoppa ur munnen på mig, typ att jag skulle gå fram och skrika ”gud vilken kass bok”, vilket självklart inte skulle hända. Så knäpp är inte ens jag. 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: