Bokgeografi Israel

Det är snart jul och säsongsavslutning av Bokgeografi. Självklart måste vi då bege oss till landet där julens huvudperson föddes och då menar jag varken Finland, Sverige eller Arktis. Dagens färd går istället till Israel.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det twittrades intensivt om Efter attentatet av Yasmina Khadra efter händelserna i Stockholm i helgen och jag tänkte nämna den här också. Det är nämligen en väldigt bra och intressant bok om konflikten i Israel/Palestina i allmänhet och självmordsbombare i synnerhet. Huvudpersonens fru blir nämligen i ett självmordsattentat i centrala Tel Aviv och han försöker ta reda på vad som egentligen hände.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till  Israel . Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag har bara läst en bok av Amos Oz, den tunna men innehållsrika Hur man botar en fanatiker och jag vill definitivt läsa mer. Gärna något av hans skönlitterära verk som My Michael eller To know a woman.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag skulle gärna läsa relativt nyutkomna Morgon i Jenin av Susan Abulhawa som handlar om en palestinsk familj och hur deras liv förändras då staten Israel utropas 1948.

Vilka boktips har du? Svara i egen blogg eller i en kommentar och glöm inte att tala om hur jag kan hitta ditt svar.

6 reaktioner på ”Bokgeografi Israel”

  1. Enligt många historiker så var den hedniska högtiden jul tillägnad Oden. Ingen av dem påstår att han var född i Israel.
    Mitt bidrag är HÄR

    1. Nej, men visst är det praktiskt att kasta in en kristen högtid samtidigt. Möjligen kunde jag valt Palestina då Betlehem är centrum för palestinska kristna.

  2. Inte för att det har så mycket med Jesus att göra (eller den kanske har väldigt mycket med honom att göra) Men när det gäller Israel tycker jag i alla fall att boken ”22 sömnlösa nätter” borde nämnas

    Bra sida förresten – ser fram emot fortsättningen

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: