Tematrio – Syskon

Veckans tematrio hos Lyran handlar om syskon. Jag får hålla mig för att inte börja rimma och skriva Lyran-Pyran eller Lyran-Myran eller något annat som grabbarna O skulle kunna få till i sin rimmariver. De små syskonen i min familj är just nu väldigt kreativa när det kommer till språket.

Själv har jag en fyra år yngre syster och jag har funderat på vilka syskon i litetraturen som vi är mest lika. Möjligen kan det vara Madicken och Lisabeth, men jag skulle aldrig vågat mig upp på något tak, men har däremot pillat upp en hoprullad papperslapp i näsan. Syrran var på många sätt kaxigare än jag och tog för sig mer när hon växte upp. Jag var lite mer tillbakadragen och satt gärna med näsan i en bok, medan syrran var mer sportig och aktiv. Fler syskon som skulle passa? Kanske kan hon vara Emil och jag Ida?

Det är lätt att alltid återkomma till samma favoritböcker, men trots att jag försöker går det inte att bortse från de riktigt lysande verken och personerna i dem. Nu har jag i alla fall varnat och på något sätt kanske bett sådär lite om ursäkt, men det blir trots allt dessa tre syskonkonstellationer som jag valt idag. Något gammalt och något nytt skulle man kunna säga:

1. I Barn av sin stad som är den andra boken i Per Anders Fogelströms Stad-serie kompliceras relationen mellan August, som adopteras bort och de andra syskonen som stannar kvar. Han blir rik och de är fortsatt fattiga. Han har möjligheter, men har ändå sina syskon att tacka för mycket.  Emelie fungerar till och med som extramamma för hans oäkting Gunnar. I och med att August får en annan familj försvinner han på gott och ont från sin biologiska. Det är verkligen inte bara en fördel och det komplicerade förhållande han har både till sin gamla familj och sin nya, är en intressant del av historien.

2. Köttbullen och Kanelbullen i Satungsverserna av Kicki Edgren Nyborg har definitivt ett känslofyllt förhållande. Allt för sällan handlar det dock om ren kärlek. Vi får följa den trötta mammans frustration över att hennes små bullar inte gör annat än slåss och jag kan inte låta bli att glädjas över att mina små grabbar oftast är ”bästa brorsor”.

3. I Anne B. Ragdes trilogi som inleds med Berlinerpopplarna får vi möta familjen Neshov där det (utan att komma med för många spoilers) ibland kan vara svårt att få ihop vem som egentligen är vem. Vilka är bröder? Vem är det inte? Hur hänger allt egentligen ihop. Kanske är inte just mysteriet om släktskapet så himla intressant, men relationen mellan bröderna Neshov är definitivt spännande på många sätt. Tor, Margido och Erlend är minst sagt olika. Jag absolut älskar Erlend bor med sin pojkvän i Köpenhamn omgiven av små figurer i swarovskikristall.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: