Fin berättelse om mamma

Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson har skrivit flera fina barnböcker för Vombat förlag och Världens mamma och en katt är inget undantag. Denna varma berättelse berättar om en mamma som är väldigt sjuk, men som ändå orkar leka ibland. Om hon inte orkar finns alltid kompisen Sansro och hans pappa som gärna hjälper till och dessutom mammans pojkvän Amir.

Vi får träffa en huvudperson som är en sisådär sju år kanske. Skulle kunna vara yngre och säkert också äldre, men det är egentligen inte så betydelsefullt. Vi får inte heller veta om det är en flicka eller pojke, något som jag blev lite nervös av. När jag påpekade ovissheten för grabbarna O visade det sig att de sket fullständigt i vilket kön huvudpersonen hade. De ville bara veta om mamma skulle köpa en katt eller inte.

Jag var också lite bekymrad över hur sorgligt det var med den sjuka mamman, men även om grabbarna var lite bekymrade över den sjuka mamman, var de mest glada över att det fanns andra snälla och roliga människor i huvudpersonens närhet. Det är nog så att vi vuxna läser på ett helt annat sätt än barn och därför behöver allvarliga ämnen inte undvikas i en bok för barn. Jag är också glad att huvudpersonen faktiskt vågar vara arg på sin mamma trots att hon är sjuk och att det så tydligt framgår att det är okej.

Världens mamma och en katt är en fin barnbok med en bra ton och ett tydligt normkritiskt perspektiv som jag uppskattar. Även barn behöver böcker som inte är så tillrättalagda.

2 reaktioner på ”Fin berättelse om mamma”

  1. Omslaget ser drömskt ut, kan tänka mig att boken innehåller ett gäng fina illustrationer:)

    Pocketböcker till salu och (GHOST HORROR COLLECTION; 3dvd medföljer vid köp av alla pocket) – KIKA IN PÅ BLOGGEN!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: