Lite mer söndagsbabbel

Del två i Bokbabbels översatta söndagsenkät supreme finns ute nu, trots att bloggägarinnan befinner sig i Amsterdam. Del 1 hittar du här.

26. Favoritkokbok?
Jag är rätt kass på kokböcker, köper dem ofta, men läser dem sällan. Ofta drar jag bara fram den gamla Bonnierkokboken för att kolla något snabbt. Jag skulle däremot gärna vilja ha Medelhavsmat för svenska kastruller av Cecilia Wikblad, som verkar innehålla smaskiga recept.

27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?

Det här var svårt, men jag tror faktiskt att jag måste säga Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl, som är en bra blandning av fakta och fiktion.

28. Favoritlässnacks?

Jag är svag för alla sorters godis nästan och en påse blandat smågodis funkar bra. Annars är ostbågar en favorit, men det blir väl kladdigt när man läser.

29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?

Vet inte om jag hade gillat Hypnotisören av Lars Kepler utan hypen heller, men jag gillade den definitivt inte. Alldeles för mycket onödigt våld och dessutom var det tydligt att två författare skrivit den. En annan bok som alla verkar älska och som jag tyckte var riktigt tråkig och dålig var Guernsey litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer

30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?

Alltså, det går väl inte riktigt att bunta ihop alla kritiker till en och därför har jag svårt att uttala mig faktiskt. Ibland är en hype befogad, men inte alltid. Ganska ofta tycker jag att jag håller med ändå.

31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?

Jag behöver tänka igenom den dåliga kritiken mer, då jag gärna vill såga så trevligt som möjligt, eller i alla fall inte vara elak. Bra kritik är väl underbyggd och det gäller både bra och dålig sådan.

32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?

Jag hade gärna velat kunna läsa franska, då jag gillar många översatta böcker därifrån. Nu är det tyvärr så att jag knappt kan ett ord.

33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?

Jag är rätt harig av mig och läser sällan riktigt läskiga böcker, men en av de hemskaste torde var någon av Tami Hoag. Tror nog att A thin dark line är den bästa och mest skrämmande.

34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?

American Psycho har jag inte vågar läsa, en del av mig vill, en annan absolut inte. Har inte heller vågat mig på De apatiska av Gellert Tamas, dels för att den är en riktig tegelsten, men också för att jag tror att jag kommer att bli vansinnigt arg.

35. Favoritpoet?

Bokbabbel skrev om Århundradets kärlekssaga och jag måste hålla med henne om att den är helt fantastisk. Annars är det svårt att välja en favoritpoet, men Per Wästberg ligger bra till, eller Sara Hallström. Så får det bli, en gammal och en ung.

36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?

Just nu har jag väldigt få hemma, bara fem, men ofta har jag minst det dubbla. I somras blev jag utskrattad av bibliotekarien när jag kom och hämtade nya böcker varje dag.

37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?

Tyvärr händer det oftare och oftare, vilket här samman med att jag faktiskt inte har behov av några biblioteksböcker alls egentligen.

38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?

Jag älskar Anne på Grönkulla och Laura i prärieböckerna. Två tjejer med skinn på näsan som är lärare, älskar litteratur och att skriva.

39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?

Det här var en riktigt svår fråga, då jag sällan lägger skurkar på minnet. Jag får nog säga Röda nejlikan, som på ett sätt är

40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?

En? Nej du, det måste vara många. En lättläst att komma igång med, någon rejäl sak som jag inte orkat läsa med en trött hjärna och en hög böcker för säkerhets skull. En riktigt bra blandning av lättsamt och lite tyngre ska det vara.

41. Det längsta du har varit utan att läsa?

Under gymnasietiden läste jag inte så mycket, annars har jag nog läst så gott som varje dag, förutom när mina barn varit alldeles färska, då har det blivit amning framför tv:n istället.

42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?

Oj, det kommer jag knappt ihåg. Jag brukar läsa klart de flesta böckerna, men en bok som jag verkligen ville läsa, men inte orkade mig igenom var Sigid Kahles Jag valde mitt liv. Jag lyssnade på hennes sommarprogram 2002 eller 2003 och blev helt fascinerad av hennes historia, men när jag läste boken var det som i nästan alla biografier svårt att komma förbi barndomen och jag gav helt enkelt upp. Tyvärr.

43. Vad distraherar dig lättast då du läser?

Ibland kommer jag på mig själv med att tänka på jobbet eller något annat jag ska göra medan jag läser. Jag fortsätter att röra ögonen och vänder blad, men är helt försvunnen från boken.

44. Bästa filmatisering av bok?

High Fidelity är minst lika bra som film!

45. Sämsta filmatisering av bok?

Jag tyckte inte om filmatiseringen av Låt den rätte komma in, seg och tråkig version av en spännande bok.

46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?

Oj, det är typiskt sådant jag förtränger, men jag vet att jag beställde en rejäl reahög för ett par år sedan och samtidigt slank det med att par dyra kursböcker. Då närmade jag mig tusenlappen, annars brukar beställningarna ligga på 2-3oo sådär. Det känns inte så farligt då.

47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?

Innan? Aldrig! Däremot kan jag skumläsa det jag läst under läsningen, eller efter då jag ska skriva om den.

48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?

Om det är trögt och tråkigt eller om det kommer någon annan mer lockande emellan. Ibland återgår jag till den övergivna boken, ibland inte.

49. Har du dina böcker organiserade?

De som står i hyllan är ganska organiserade. Pocket i pockethyllan, indelade i facklitteratur, deckare och skönlitteratur. Lyrik för sig, facklitteratur ämnessorterat för sig, deckare på ett ställe, chicklit på ett annat och allmän skönlitteratur för sig.  Jag har också delat på svenska och engelska. Ungdomsböcker är de enda där det blandas friskt både i språk och genre.

50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?

Jag behåller de flesta, en del tar jag till skolan, andra lånar mamma eller mormor. De böcker jag vet att jag aldrig kommer att läsa och som jag inte gillade speciellt mycket ger jag gärna bort.

51. Finns det böcker du undviker?

Fantasy är inte min grej. Inte heller skräck egentligen, med få undantag.

52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Lasermannen av Gellert Tamas gjorde mig riktigt arg. En fascinerande och välskrivande bok som alla borde läsa. Jag är inte rabiat. Jag äter pizza av Niclas Orrenius gjorde mig också riktigt förbannad. Vad är det för idioter som tagit plats i Riksdagen?

53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist var riktigt bra, så även Människohamn. Kul med en otippad favorit.

54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?

Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs tyckte jag, precis som Bokbabbel var riktigt, riktigt tråkig. Trodde också att jag skulle gilla Utan ett ord av Linwood Barclay och det gjorde jag definitivt inte.

55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?

Böcker och skuld hör väl inte ihop? Men visst känns läsningen mest avslappnad när det är semester och det inte finns något annat att göra.

5 reaktioner på ”Lite mer söndagsbabbel”

  1. Bloggägarinnan är tillbaka och försöker läsa igenom alla svar. Kul att vi tyckte så lika igen? Har du förresten läst Montgomerys böcker om Emily, även jag gillade Anne på Grönkulla och upptäckte sedan många år senare att Emily-böckerna handlar ännu mer om böcker/skrivande!

    1. Emily är nästan ännu bättre, men jag är nog mer lik Anne, i alla fall så länge hon slår griffeltavlor i huvudet på folk. Emiloy-böckerna har dock påverkat mig mer. Skrev till och med ett brev från mitt 14-åriga jag till mitt 24-åriga och lyckades både låta bli att läsa det för tidigt och faktiskt ta fram det på rätt dag.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: