Alla andra älskar Linwood

Jag har haft Utan ett ord av Linwood Barclay i hyllan ett tag och nu fick den följa med till Spanien. Förväntningarna var väldigt höga på denna bok som hyllats av så många och som dessutom legat etta på Bokustoppen under flera veckor. Baksidetexten lät lovande och jag satte glatt igång.

Cynthia kommer hem full, bråkar med sina föräldrar, spyr i papperskorgen, somnar och när hon vaknar är hela familjen borta. 25 år senare har hon självklart inte kommit över det utan ställer upp i ett tv-program om olösta brottsfall och hoppas på nya tips.

Visst låter det spännande? Det är det inte. Maken till förutsägbar och krystad bok får man leta efter. Mest rrriterande är de illa skrivna kursiva avsnitt som visserligen gör att jag räknar ut slutet väldigt tidigt, men inte blev jag gladare för det. Jag brukar ha svårt för kursiva avsnitt där brottslingar kommer till tals, men ibland kan de fylla en funktion. I Utan ett ord gör de det inte, snarare bidrar de till att boken är ett riktigt bottennapp.

En sak som ytterligare försvårar läsningen är att jag inte tycker om Cynthia, hon väcker ingen sympati hos mig och hennes man är mest ett irriterande mähä. Den enda som väcker någon sorts sympati är mostern som uppfostrat Cynthia, men hon visar sig på många sätt ha bidragit till att fallet blivit så utdraget.

Hur kan Linwood Barclay slarva bort en så bra romanidé genom att trycka boken full av en massa klichéer och osannolika kopplingar mellan både personer och platser.  Skumma pojkvänner som kommer tillbaka och kopplas ihop med Cynthias makes elev, löjliga vändningar och en helt otrolig och osannolik orsak till hela försvinnandet gör inte saken bättre. Usch, tråkigt och dåligt helt klart. Det blir ingen mer Barclay för mig. Inte ens om boken ligger hundra veckor på Bokustoppen.

Något positivt? Den var lättläst och tog inte många timmar i anspråk. Riktig smörja rent ut sagt.

Tilläggas kan att jag inte heller är något fan av Harlan Coben som Linwood Barclay påminner en del om. I jämförelse med den senare framstår dock Coben som ett smärre geni.

14 reaktioner på ”Alla andra älskar Linwood”

 1. Hahaha! Ja det här var nog den roligaste sågningen jag läst på länge. Du lyfter verkligen fram andra kvaliteter hos huvudpersonerna som… eh? jag inte tänkte på själv när jag läste boken. Jag tyckte den var riktigt bra. Och jag tror att mitt entusiastiska inlägg om boken bidrog lite till den här läsupplevelsen from hell. 😀

  1. Nej inte alla andra så klart, men väldigt många har hypat den. Läste i alla fall ut den jag också, men jag undrar varför helt klart. Kanske för att vi bokbloggare får så mycket kritik för att bara hylla allt.

 2. Hahaha, men oj!
  Vad roligt nästan, att du tyckte den var så sjukt dålig.
  Jag har den hemma i hyllan. Har tänkt likadant som du, att den fått så mycket bra kritik och blivit haussad. Har den fallit på höga förväntningar bara eller var den dålig ”ändå”? Jag kommer nog att läsa den i alla fall. Jag har inte riktigt kommit underfund med om vår litteratursmak är densamma, än.

 3. Jag tyckte den var dålig ändå faktiskt, hade jag nog tyckt även om jag inte hade haft höga förväntingar på den. Men jag läste ändå ut den, något var det som gjorde att jag tyckte det var spännande att få veta slutet. Fråga mig inte vad för jag tyckte karaktärerna var oengagerande och krystade och räknade ut slutet rätt tidigt.

 4. Jättebra inlägg! Jag tyckte den var rätt spännande och var ganska positiv när jag skrev om den, men visst kunde man räkna ut intrigen lååångt innan berättaren själv gjorde det… Det underlättar kanske att man har läst en del i samma genre, och liksom har ett lager av tänkbara förklaringar i bakhuvudet…

 5. Jösses, vilken sågning! Uppfriskande att höra (eller snarare läsa) en annan syn på boken som hyllats av samtliga kunder jag talat med om boken. Idén låter lockande men då jag sällan (aldrig) läser kriminalromaner har det inte blivit av ännu. Suget blev inte direkt större efter den här recensionen heller. 🙂

 6. Jag hyllar den inte men jag sågar den inte jäms med fotknölarna heller. Faktum är att den hade ”något” som gjorde att jag läste ”Morgonen hon försvann” på en dag (som jag personligen kan känna igen mig i) och att jag dessutom lånade ”Alltför nära” på bibblan häromdagen.

  Det som gör mig särskilt intresserad är varför du över huvud taget läste ut den om du tyckte att den var en sådan smörja?

  Harlan Coben är ingen större favorit hos mig heller men trots det har jag läst tre böcker av honom och har en fjärde på vänt i bokhyllan. Undrar varför det blir så? Kanske vill jag författarna alltför väl eller så är det helt enkelt så att jag vägrar ge upp eftersom de borde lyckas bra med något av sina romanprojekt då de ändå har lyckats bli utgivna … !?

  1. Jag var på semester och hade ett begränsat antal böcker. Annars tror jag inte att jag läst ut den. Har svårt att ge upp böcker och även författare som är sådär. Något mer av Barclay blir det dock inte i första taget.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: