Magnifikt Nilsson

Av någon konstig anledning har jag aldrig läst något av Johanna Nilsson, men när jag nu fått hennes bok Janis den magnifika av Rabén & Sjögen var det dags att ge henne en chans. Något jag helt klart borde ha gjort för länge sedan. Det tog nämligen exakt en halv sida innan jag var totalt fast i berättelsen om Janis jakt på norrsken och sinnesro.

Johanna  Nilsson har dedikerat boken till sin storebror och det är också Janis bror Elvis som hjälper henne mer än någon annan. Med hans bil, som hon snott, drar hon norrut utan körkort. Hon flyr från bästa vännen Emelie och hennes svek, från föräldrarna som inte bryr sig och från allt hon inte kan kontrollera. Vem har egentligen svikit vem?

Janis den magnifika är en stark berättelse om en stark tjej. En berättelse om att finna sig själv i en kaotisk tillvaro och om att våga leva trots att det är svårt. Janis är en fin bekantskap och jag följer hennes äventyr med ett leende på läpparna och tårar i ögonen.

Jag tror att Janis den magnifika kan passa väldigt bra att läsa med gymnasielever. Det finns mycket att diskutera kring viktiga frågor som mobbing, vänskap, kärlek och relationer inom familjen. En helt klart mycket läsvärd bok, som är djup utan att vara svårläst. Rekommenderas varmt!

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-03-29

Har ingen bättre anledning än att boken dyker upp i dagens bokfrågor. Praktiskt att kunna länka till rätt blogg!

Som vanligt har jag inte läst några ytterligare böcker av författaren, trots att jag vill. Så många böcker, så lite tid.

3 reaktioner på ”Magnifikt Nilsson”

  1. Du måste läsa mer av henne! Hon är en av mina favoritförfattare. Den bästa är ”Hon går genom tavlan ut ur bilden”. Jag tror att jag har mina kvar, du kan gärna få ta över dem ( håller på med storrensning av huset…)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: