Bokfrågornas ABC del 14

N är bokstaven som gäller för veckan och det var rätt kul att se att jag behövde byta ut författarna i fråga 4 då jag redan prövat flera av de böcker som jag var nyfiken på i februari. Guldstjärna för det! Jag har över huvud taget behövt uppdatera veckans svar rejält.

Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?

Jag tycker att författare som får Nobelpriset brukar vara läsvärda. Egentligen är det bara en bok jag läst som jag inte gillade alls och det är Günther Grass Blecktrumman med en synnerligen osympatisk huvudperson. Extra kul är det såklart om jag läst författaren innan han eller hon fått priset, men det har än så länge bara hänt två gånger då Coetzee och Lessing fick priset. Däremot är det få pristagare jag läst fler än en bok av. Lite mycket avbockning blir det tyvärr lätt för en tävlingsmänniska som jag. Tycker också att det är riktigt kul att spekulera i vem vinnaren kommer att bli och kilar gärna direkt till biblioteket när det står klart vem pristagaren är. I år gör jag mitt yttersta för att lyckas med föresatsen att ha läst den som får priset. Borde läsa Kadaré också, annars ser oddsen rätt bra ut!

Vem är din nordiska favoritförfattare?

Jag vet att flera av er får krupp när det handlar om favoritförfattare, men välj flera då om det känns jobbigt. Jag kör en kvintett av författare jag läst fler än en bra bok av, Unni Lindell får stå för deckarsidan, Erlend Loe för det absurda, Inger Christensen för det poetiska samt Jens Christian Grøndahl för det mer känslosamma och Jón Kalman Stefánsson för det vackra.

Vem är den senaste nykomling du läst?

Lisa Genovas Fortfarande Alice är en ruggigt stark debut och Morgan Larssons Radhusdisco var helt okej. Jag håller just nu på att läsa Vecka 36 av Sofie Sarenbrant och är tyvärr inte alls imponerad.

Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?

Visst ställer jag ruggigt dumma frågor? Det är klart att det finns författare jag är nyfiken på. Problemet är inte att hitta nya författare, snarare att begränsa listan. För att nämna några säger jag Douglas Coupland, Tana French  och Alice Munro. Det är klart att det finns författare alla är nyfikna på. Jag är bara lite nyfiken på vad ni inte läst som jag tycker att ni ska läsa (eller hoppa över).

Klura en stund och svara sedan i en kommentar eller i ett inlägg. Jag är visserligen lärare, men jag kommer inte använda kvarsittning eller andra straff för dem som svarar senare.

Förra gången det begav sig svarade följande bloggar:

…and then there was Beatrix

alkb.se

Bokstunder

Dolly det läsande fåret

Eli läser och skriver

Ems blogg

Ett liv utan böcker är inget liv

Eva-Cecilia

Fiktiviteter

Lyran

Mirthful’s bookblog

Morellens

The week never starts around here

You’re no different to me

Yfronten

13 reaktioner på ”Bokfrågornas ABC del 14”

  1. Åh, Blecktrumman tittade vi på under en rad tysklektioner i skolan. Hemskt konstig, så jag förstår verkligen att du inte riktigt stod ut med boken…

  2. Nu hoppar jag på igen! Jag hade för mig att jag var med längre, men tydligen var det mitt i jag gick vilse och tappade bort frågorna…
    Bra initiativ att köra frågorna i repris! Jag har gått runt och grämt mig för att jag inte var med hela vägen till slutet, men av någon anledning är det ju så svårt att få ordning på alla de där utmaningarna. 😉

  3. Nu har jag också svarat på ”bokstaven N”. Direktlänk: http://havsdjupens-sal.blogspot.com/2010/09/bokfragornas-abc-del-14-bokstaven-n.html

    Du har glömt att lägga till mig på de som skrivit om bokstaven M och bokstaven L. Skulle du kunna lägga till mig som ”Havsdjupens sal” vore jag mycket tacksam. Tack på förhand!

    Dessutom har jag nu äntligen svarat på dina kommentarer av mina inlägg på M och L. Ursäkta för att det dröjde innan du fick svar på dem!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: