Bokgeografi Island

Vi tar oss från Kanada till det nordligaste landet i Norden. Jag har inte läst så mycket från Island, men några böcker har det blivit. Landet med sin vackra natur skulle vara spännande att besöka någon gång.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Island eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Ja, jag vet att jag tjatar om Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson, men den är så himla bra. Dessutom beskriver den Island och det isländska samhället på ett fint sätt. Jag blev väldigt sugen på att åka dit.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Island. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Halldór Kiljan Laxness fick Nobelpriset i litteratur 1955 och tillhör därmed gruppen författare jag borde läsa. Jag vet egentligen inte så mycket om honom och vet inte vilken bok jag skulle kunna läsa. Några tips?

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Island, som du inte läst, men är nyfiken på.

Sjón (Sigurjón Birgir Sigurdsson) fick Nordiska Rådets Litteraturpris 2005 för boken Skugga-Baldur som beskrivs som en moderniserad folksaga. Jag har svårt att avgöra om det är bra eller bara galet, men lite sugen på att läsa något av honom blir jag. På svenska finns också bland annat Fisk och kultur.

11 reaktioner på ”Bokgeografi Island”

  1. ”Gerpla – en kämpasaga” är en underhållande Laxness. Laxness var inte särskilt glad över att han hade fått nobelpriset. Han menade att han hade förlorat många av sina läsare på att göras till nobelpristagare.

    Mitt bokgeografiska bidrag är HÄR

  2. Island var svårt! Jag skäms. Kom inte på någon, men jag skrev ett litet inlägg i alla fall… Nu ska jag kolla vad ni andra har svarat.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: