Bokgeografi Kanada

Vi håller oss i de ganska stora litteraturländerna i veckans upplaga av Bokgeografi som handlar om Kanada. På många sätt är det ändå ett lite glömt land som står i skuggan av sitt grannland i söder.

Gör nu följande:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.

The Stone Diaries av Carol Shields handlar om Daisys liv i Kanada och USA, en fattig och eländig början och ett lite bättre avslut.  Carol Shields (som inte är från Kanada, utan föddes i Illonois) fick Pulitzerpriset för boken 1995 och jag läste den inte många år därefter. Minnet är därför inte glasklart, men jag vet att jag tyckte väldigt mycket om den.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Lucy Maud Montgomery föddes på Prince Edward Island utanför den kanadensiska östkusten och det är också där hennes böcker om Anne på Grönkulla och Emily utspelar sig. Dessa böcker har betytt otroligt mycket för mig och jag har alltid drömt om att få besöka ön där dessa tre kvinnor levde och verkade.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har faktiskt inte läst något av Alice Munro ännu, trots att jag tänkt det så många gånger. Jag drar mig lite för att läsa noveller, trots att jag blivit lite mer vän med genren den senaste tiden. Hon det internationella Bookerpriset 2009 och nämns ofta i nobelprissammanhang. Den bok som ligger närmast till hands att läsa, då den står i hyllan, är Kärlek, vänskap, hat.

Nu vill jag få kanadensiska tips av er! Svara i egen blogg eller i en kommentar. Kommentera och/eller länka hit när du skrivit ett inlägg så att vi alla hittar till det.

Lycka till!

11 reaktioner på ”Bokgeografi Kanada”

  1. För 100 år sedan läste jag ett par romaner av Margaret Laurence. Dom grep mig båda. Mycket.
    Jag minns att den ena slutade med orden ”Och då…” Båda var kvinnoskildringar, kvinnor från arbetarklassen. Nu måste jag läsa dom igen. Absolut.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: