Om män, kvinnor, litteratur och status

Jodi Picoult ryter till mot NY Times som hon menar favoriserar vita, manliga författare. Är de dessutom bosatta i Brooklyn är chansen ännu större att de hyllas, menar hon. Dessutom skriver tidningen oftare om böcker som män läser. Så här skriver Picoult på Twitter:

Books read by men – mysteries, thrillers, horror – at least maybe they’ll be noticed, whether author male or female. Books read by women – romance, chick lit, commercial fic, whatever – rarely get noticed. When they do, reviews often ignorant.

Det här påminner mig om ett inlägg som jag läste hos Lyran om vem som får årets Nobelpris i litteratur. Blir det en kvinna? Kan det bli en kvinna i år igen? För visst skulle det vara det reaktionen blir om en kvinna får priset ”går priset till en kvinna i år igen?” Jag hoppas att en bra författare prisas, inte en man som det blivit nästan alla andra år.

När vi ändå är inte på jämställdhet och kön passar det bra att berätta om Charlie by Kabusa som är en ny serie böcker med genusperspektiv. Kabusa tar över utgivningen från nedlagda Normal förlag, men kommer också att ge ut egna böcker framöver.

Alla vet vem Dawit Isaak är och nu ger hans texter ut på svenska så att fler kan få reda på vad det egentligen är han skriver. Spännande!

I SvD kan man läsa om HBO som skapat serier som ingen annan tv-kanal. Jag trodde att det var en hyfsat ny kanal, men den startades faktiskt redan 1972, men det är de senaste tio åren som det formligen regnat priser över kanalens produktioner. Till nästa veckas Emmy-gala har kanalen 101 nomineringar, men andra kanaler börjar komma ikapp just när det gäller återkommande originalserier. Jag gillar verkligen Sex and the City, men frågan är om inte Six feet under är min största HBO-favorit.

Apropå priser så ryktas det att Noomi Rapace kommer att nomineras till en Oscar för Bästa skådspelerska. Hade inte det varit kul, en Oscarsnominering ger definitivt status. Däremot känns väl inte en roll i Mission Impossible 4 som något smart karriärdrag. Annars verkar kvinnorna mest spela biroller i filmens värld.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: