Flickan under jorden

Flickan under jorden

Elly Griffiths har skrivit Flickan under jorden som är en deckare med arkeologisk touch. Huvudpersonen Ruth Galloway är arkeolog och föreläser på universitetet. När kvarlevorna av en flicka hittas vill kriminalkommissarie Harry Nelson att hon undersöker benens ålder. Det visar sig att det rör sig om en flicka som levde under järnåldern och inte, som han hoppats, Lucy Downing som kidnappades tio år tidigare. Nelson har arbetat med hennes fall och får med jämna mellanrum brev från en trolig mördare. När ännu en flicka försvinner intensifieras sökandet efter den skyldige. Galloway hjälper polisen att tolka innehållet i breven som visar att mördaren troligen har arkeologiska kunskaper.

Ruth Galloway är en ny favorit. Hon är lite annorlunda och vresig, men en mycket intressant person att följa. Hon bor själv mitt ute i ingenstans och har inga större hopp om att få dela sitt liv med någon annan. Jag gillar även kriminalkommissarie Harry Nelson, men honom får vi ännu inte veta så mycket om. Fokus ligger helt klart på Galloway och människorna runt henne. Jag hoppas verkligen att Griffiths låter sina huvudpersoner utvecklas i kommande böcker.

Det var svårt att betygssätta Flickan under jorden. Själva deckarhistorien är helt okej, men beskrivningen av personerna och deras relation gör att detta är en bok som sticker ut från mängden. Den är också välskriven och språket har bra driv. Det är en ganska tunn bok sett till antalet sidor, men den är långt ifrån innehållslös. Griffiths spiller inte många ord på långa beskrivningar av personer och miljön utan koncentrerar historien bra utan att den känns torftig. Med väldigt få ord levandegör hon både personer och miljö vilket är riktigt skickligt.  Flickan under jorden är både lättläst och läsvärd. En helt klart bra debut. Andra boken om Ruth Galloway heter The Janus Stone och kommer snart ut i engelsk hardback.

Originalinlägget publicerade av Lilla O 2009-08-20

1 reaktion på ”Flickan under jorden”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: