enligt O

Tankar från en bokberoende

Olikhetsutmaningen: studentliv och arbetsliv

Nu är jag väl medveten om att dagens ordpar inte nödvändigtvis står i motsats till varandra, men eftersom jag tillbringar dagen på gymnasiemässan där unga ska välja vad de ska studera för att sedan kunna få ett jobb de trivs med kör jag ändå på orden studentliv och arbetsliv. Berätta om kulturella verk som på något sätt anknyter till dessa.

Just nu tittar jag på tv-serien How to get away with murder och har snart sett färdigt första säsongen. Jag fascineras av de många vändningarna, men undrar samtidigt hur de ska kunna fortsätta i flera säsonger. Hur som helst så följer serien några juridikstuderande och deras lärare Annalise Keating. Deras studentliv blir minst sagt annorlunda när de dras in i en mordutredning som verkligen påverkar dem. Professor Keatings arbetsliv påverkas också i hög grad.

Ofta blir jag irriterad av att läsa böcker som utspelar sig på högstadiet och gymnasiet, då lärarna i bästa fall är tråkiga, men oftast totalt maktgalna figurer som går över alla gränser. Däremot älskar jag böcker som utspelar sig på internatskolor eller i universitetsmiljö, gärna i Storbritannien eller USA, så kallad aka-porr. En favorit bland ungdomsböcker är The Disreputable history of Frankie Landau-Banks av E Lockhart, som handlar om Frankie som försöker infiltrera ett hemligt sällskap endast för killar. En svensk favorit är En nästan sann historia av Mattias Edvardsson.

Läraryrket är tufft många gånger och Mamma är bara lite trött av Sara Beischer handlar om en lärare som stressar sig sjuk. Det gör även förskolläraren Mia i Allt det du måste av Sylvia Lidén Nordlund.

Några som verkar ha det lite roligare på jobbet är Leonard, Sheldon och de andra fysikerna i Big Bang Theory. Även Josh i klassikern Big har riktigt trevligt när han leker runt på sin arbetsplats. Däremot skulle jag definitivt inte vilja arbeta på demensboendet i Hemmet av Mats Strandberg.

Föregående

Cirkeln

Nästa

Lite rymd får det bli ändå

11 kommentarer

 1. Astrid

  Prep av Curtis Sittenfeld är en av mina favoriter! Rysligt bra.

 2. Rolig utmaning även om det, som du säger, inte är ett självklart motsatspar. Men olikt kan det vara!

  https://skrivrobert.blogspot.se/2017/10/olikheteutmaningen-studentliv-och.html

  • Drömmer ganska ofta om att studera heltid igen. Så mycket pengar blir det dock inte.

 3. Annelie

  Spontant sådär
  Studentliv: Waugh ”En förlorad värld”
  Arbetsliv: Lenz ”Klangprovet”

  • Måste verkligen läsa En förlorad värld. Har börjat flera gånger, men aldrig fastnat.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: