Allt det du måste

Allt det du måste är Sylvia Lidén Nordlunds romandebut och den utspelar sig i hennes och min hemstad Göteborg. Visserligen har jag bott på landet i snart tolv år, men mitt hjärta tillhör Majorna och det är där huvudpersonen Mia bor. Faktiskt på Allmänna vägen, som länge var en slags drömgata för mig. Att jag känner till de gator Mia rör sig på ger självklart läsningen ett annat perspektiv, men självklart är det inget tvång att vara från Göteborg för att uppskatta boken.

Mia är förskollärare och arbetar på avdelningen Pysslingen. Hon brinner verkligen för sitt jobb. Med stor energi ger hon sig in i arbetet med barnen och vill gärna förändra pedagogiken för att de ska få det ännu bättre. När vi träffar henne första gången har den lilla personalgruppen ett kvällsmöte och Mia hoppas att hennes chef Malin ska föreslå den extra gemensamma planeringstid som Mia önskat. Allt för att hon och hennes kollegor ska kunna göra ett bättre arbete. Malin tar upp det, men på ett sätt som visar att hon inte alls tar ansvar, utan hänvisar bara till Mia. Solbritt, som är Mias största motståndare, är inte imponerad. Varför ska hon jobba extra och hur ska hon få kompensation för det? Att Mia gått bakom hennes rygg och pratat med chefen gör henne förbannad. Av Saga och Annikki får Mia ingen som helst respons. De nickar och hummar lite, men vågar aldrig säga så mycket. Det är tydligt att Mia inte alls är en del av arbetsgruppen. Kanske vill hon för mycket, eller så tycker de andra helt enkelt inte om henne. Stämningen blir ofta tryckt och Mia känner sig utsatt och ignorerad.

Hemma är det som det är. Mia och hennes man trivs väl hyfsat ihop, men de har ofta olika åsikter om hur de ska leva sitt liv, vad de ska göra med sin tid och hur de ska uppfostra sin dotter. Ljuspunkten är hennes träffar med bästa vännen Serena, som lämnar förskolläraryrket och nu äger en affär i Haga med diverse spirituella varor. En människa som jag troligen inte skull klara att ha i min närhet, men i litterär form funkar hon utmärkt. Serena ger Mia en matlagningskurs i födelsedagspresent och att dra till östra Göteborg för att laga mat blir något att se fram emot när allt annat i livet verkar rasa samman.

Allt det du måste tar upp viktiga ämnen som arbetsplatskonflikter, utbrändhet och det svåra i att hålla ihop ett äktenskap när vardagen snurrar alldeles för snabbt. Precis som titeln antyder har vi alldeles för många måsten i våra liv och när vi ägnar till åt sådant vi vill är det lätt att någon kommer i kläm. Det är inte så lätt för en mamma att bara dra iväg och göra det som är roligt, även om det kanske är precis vad hon behöver.

Allt det du måste är en lättläst och trevlig bok, med viktigt budskap. Karaktärerna är trovärdiga, även om bikaraktärerna blir lite väl endimensionella. De fungerar dock som katalysatorer för handlingen och ingen är egentligen onödig. Det märks att Lidén Nordlund arbetat som samtalspedagog, då handledning spelar en viktig roll i boken. Där går tonen från att vara skönlitterär till att bli mer fackspråklig, men det stör inte, snarare ger det teorierna som presenteras en tyngd. För den som själv befinner sig i en jobbig situation på jobbet kan det vara skönt att få råd i bokform. Författaren planerar en trilogi om Mia och jag läser gärna vidare.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: