enligt O

Tankar från en bokberoende

Mina svar på C

Skärmklipp 2015-08-25 21.08.39

Redan den tredje bokstaven i alfabetet känns lite klurig. Här kommer mina svar på bokstaven C.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Curtis Sittenfeld är en favorit! Bäst är American Wife, som är en fiktiv bok med verklighetsbakgrund som berättar historien om en president som är väldans lik George W Bush och hans fru som är väldans lik Laura Bush. Hennes Prep är också mycket bra och jag gillade även senaste boken Sisterland, som många verkar vara skeptiska till.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Jag måste välja Inger Christensen, trots att jag vet att jag skrivit om henne många gånger förut. Hon är helt klart värd all uppmärksamhet hon kan få. Jag har ännu inte läst hennes prosa, men lyriken är fantastisk. Favoriten är Alfabet, men Det och Ljus är också bra. Så här skrev jag om Christensen på Kulturkollo tidigare i år.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag måste skriva om Hillary Clinton som jag hoppas blir USA:s nästa president om inte annat för att det hade varit lite uppfriskande med en man som first lady. Clinton imponerar mig ständigt med sin kunnighet och sitt engagemang. Detta trots att jag inte alltid delar hennes åsikter.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C (eller som i alla fall innehåller ett ord på C). Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Chicago är musikalen där två kvinnor står i centrum. Jag såg den i Göteborg för många år sedan, då Petra Nielsen spelade Roxie Hart. År 2002 blev Chicago film, med Catherine Zeta Jones och Renée Zellweger i de kvinnliga huvudrollerna.

 

Phu, det här var inte enkelt. Ber om ursäkt för det, men jag säger som jag brukar säga till mina elever — lätt är tråkigt.

Lycka till!

Föregående

Dags för Stockholm Literature

Nästa

Tematrio – Sommarens minnesvärda

13 kommentarer

 1. nej, det var inte så enkelt! Curtis Sittenfeld måste jag läsa endera dagen. det lustiga är att jag sitter här med Inger Christensens Alfabet & Brev i april framför mig
  här kommer mina C:n
  http://mrscalloway.blogspot.se/2015/08/kvinnoalfabetet-bokstaven-c.html

 2. Filmen Chicago har jag sett och jag tyckte förvånansvärt mycket om den 🙂

 3. Hillary Clinton var inget dumt val. Henne tänkte jag inte alls på. Visst skulle det vara banbrytande om USA fick en kvinnlig president.

 4. American Wife har jag läst men jag fattade inte direkt att den ”handlade” om en verklig person… Annars är Curtis Sittenfield en författare maken gillar 🙂

 5. Clinton tänkte jag inte på – hon vore värd att bli president. Men jag är inte så säker på att jag gillar hennes politik. Men allt är relativt. Hon är bättre än de flesta.

  • Är inte heller säker på det, men alternativen i USA känns inte så bra de heller.

 6. Detta krävde allt lite tanke, men jag blev nöjd med variationen 🙂

  http://annzah.com/2015/august/kvinnoalfabetet-bokstaven-c.html

 7. Oj, vissa av svaren tar dagar att klura ut! Men det är väldigt lärorikt och roligt att läsa allas inlägg.
  Nu är mina C:n klara: http://beslutsangest.blogspot.se/2015/08/kvinnoalfabetet-c.html

  (Och jag vet ju vad som kommer härnäst, så jag börjar klura på D:na med en gång.)

 8. Början av denna termin har varit helt otrolig så jag är efter:

  http://frokenchristina.blogspot.se/2015/09/kvinnoalfabetet-bokstaven-c.html

  • Usch då, har haft det likadant, men nu kommer snart två nya lärare som har fattats hittills. Och ett gäng nya elever också förvisso. Hoppas det lugnat ner sig för dig!!!

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: