Veckans kulturfråga v.40 2023

Vi är inne i veckan då de olika nobelpristagarna avslöjas och imorgon är det dags för Mats Malm att avslöja vem som tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Jag är fortfarande glad över att Svenska Akademien fick mig att upptäcka Annie Ernaux förra året och ser fram emot att få veta vem de fastnat för i år. Veckans kulturfråga är tvådelat och handlar om just litteraturpristagare.

Vem vill du helst se som årets nobelpristagare i litteratur? Vem tror du att det blir?

Jag tror på en man i år och troligen en som inte kommer från de västra delarna av Europa. Förra året var jag helt säker på att César Aira från Argentina skulle få det, efter en mycket verklig dröm. Märkligt, då jag inte har någon som helst relation till honom eller hans texter. En författare från Sydamerika hade dock varit ett kul val. Ännu roligare hade det varit om skräckförfattaren Mariana Enriquez, också hon från Argentina, prisades. Låga odds har Gerald Murnane från Australien, men jag kan tänka mig att även Mircea Cartarescu ligger bra till. Om det trots allt blir en kvinna, något som vore historiskt, ligger kinesiska Can Xue högt på oddslistorna. Frågan om huruvida det är möjligt att ge priset till en rysk författare just nu har också aktualiserats då Ljudmila Ulitskaja nämnts i förhandsspekulationerna.

Jag hade blivit väldigt glad om Anne Carson fick priset, men tror inte att det blir en poet i år. Här har jag dock gärna fel. Inte heller tror jag att Jamaica Kincaid, som liksom Ernaux skrivit en hel del självbiografiskt, men det vore väldigt roligt om hon fick det. Lite kul vore det också om Jon Fosse fick priset. Ännu roligare vore det om min stora favorit Jeanette Winterson förärades ett Nobelpris. Samtidigt är det kul att upptäcka nya författarskap och den känsla jag är ute efter är nyfikenhet mer än glädje.

6 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.40 2023”

  1. Jag läste en bok av Mircea Cartarescu (”Travestie” på tyska) i min EU-utmaning och jag har väldigt svårt att se mig läsa något mer av honom. Inte ens ett nobelpris skulle få mig att ompröva det beslutet. Jag hoppas på någon annan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: