Omständigheter

I nästa vecka avslöjas vem som tilldelas 2023 års Nobelpris i litteratur, men jag är långt ifrån färdig med pristagaren från 2022. Sällan har jag varit så glad att Svenska Akademien presenterat mig för en författare, som när de fick mig att upptäcka Annie Ernaux. Tunna och till synes enkla texter, som har ett rejält djupt och är skriven med en sällan skådad precision. I boken Omständigheter, som kom ut på franska 2000 och på svenska förra året, tar sig författaren tillbaka i tiden till 1963. Hon är då 23 år gammal och blir gravid. Att behålla barnet är inget alternativ, men samtidigt är det ett av få i dåtidens Frankrike. Ernaux anstränger sig för att minnas, men kommenterar också känslor och tankar i efterhand.

Omständigheter är en tunn bok som tog tid att läsa. Inget ord är onödigt, alla bär en betydelse och är en del av helheten. Jag är verkligen imponerad av Annie Ernauxs sätt att dissekera minnen och pussla ihop en sanning. Den unga kvinnan som knappt har börjat leva sitt liv som vuxen, sätts i en situation som hon har svårt att kontrollera. Det kostar att frigöra sig och Ernaux lyckas skildra komplexiteten i livet med få ord.

Nobelpristagare skriver inte alltid fantastiska böcker, men många av dem är ytterst skickliga i sin genre. Annie Ernaux tillhör en av mina favoriter från senare år och jag vill absolut läsa mer av henne.


Om boken

Omständigheter av Annie Ernaux, Norstedts, (2022), 127 sidor

Originaltitel: L’événement, (2000)

Översättare: Maria Björkman

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: