En smakbit ur Jag är en tjuv

Med mina gymnasietreor läser jag just nu Jonas Karlssons Jag är en tjuv. Vi har hunnit lite mer än halvvägs och de flesta verkar uppskatta boken. Några noveller har det också blivit och Karlssons stil blir tydlig. Det händer mycket inne i huvudkaraktärernas huvuden, men på utsidan ganska lite. De grubblar något vansinnigt. Dagens smakbit kommer från boken och är en citat som en elev uppmärksammade och som vi talade om. Det visar hur världen förändras, men samtidigt inte.

Lena hade ett välutvecklat säkerhetstänkande. Kanske lite väl utvecklat. Hon läste gärna högt ur tidningen om olika tänkbara scenarion. Allt från ryssarna i Ukraina eller spridningen av något nytt virus, till organiserad brottslighet i länet eller det osäkra ränteläget på bostadsmarknaden. Samtidigt som hon ondgjorde sig över samhällets och medborgarnas ignorans, hur lite människor begrep och hängde med. Hon fick ett alldeles särskilt ljus i blicken när hon berättade om sina förberedelser inför den eventuella milleniebuggen för femton år sedan.

ur Jag är en tjuv (2015)

En smakebit på en søndag är en norsk bloggaktivitet som man hittar hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Tanken är att vi ska bjuda varandra på smakebitar ur böcker vi läser just nu. Dagens smakbitar hittar du här.

10 reaktioner på ”En smakbit ur Jag är en tjuv”

  1. Jag undrar om jag läste den här. Den gick som följetong i DN men jag tror inte jag läste klart den. Jag har faktiskt en hel del av Karlsson kvar att läsa trots att jag gillar honom så mycket.

  2. Den har jag läst och tyckte var rolig. Och nu är ju faktiskt Jonas Karlsson nominerad till en internationell Emmy också. Det vore väl trevligt om han kammade hem den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: