A League of their own

Kanske kommer ni ihåg filmen A League of their own från 1992, där bland andra Geena Davis, Madonna och Rosie O’Donnell gestaltade spelare i the All-American Girls Professional Baseball League som fanns 1943-1954. Laget de spelar i, the Rockford Peaches, fanns också, men de flesta av karaktärerna är fiktiva. Geena Davis karaktär Dottie fanns dock på riktigt, även om mycket kring henne är meer fantasi än verklighet. Till exempel har Dottie fått en syster som också spelar baseball, vilket hon inte hade. Kelly Candaele, en av manusförfattarna, var dock son till Helen Callaghan, som spelade tillsammans med sin äldre syster Margaret i AAGPBL. Madonnas karaktär Mae Moardadito är baserad på stjärnan Faye Dreamer, som spelade i flera lag, men aldrig i the Rockford Peaches. Tränaren Jimmy Dugan, spelad av Tom Hanks, baserades på Jimmy Foxx, en alkoholiserad före detta spelare som tränade damlaget The Fort Wayne Daisies 1945. Filmen utspelar sig dock 1943 och precis som i verkligheten vann the Racine Belles, men the Rockford Peaches var ett av storlagen och vann 1945, 1948, 1949 och 1950.

Nu är det inte filmen det här inlägget ska handla om, utan tv-serien A Leauge of their own, vars första säsong kom 2022. Meningen var att det skulle komma en andra, avslutande säsong, men det verkar tyvärr som att strejken bland manusförfattare i Hollywood satt stopp för det. Oavsett är de första åtta avsnitten värda att se, men det hade varit kul med en fortsättning. Mycket känns igen från filmen, men den som förväntar sig en serieversion av den kan bli besviken. Istället för att fokusera på rivaliteten mellan systrarna Dottie och Kit, lyfter serien de spelare som inte uppmärksammades. Det handlar dels om hbtqi+-karaktärer och afroamerikaner. De senare fick endast lov att spela i The Negro leagues, för afroamerikaner och andra minoriteter, men få kvinnor tilläts vara med. Karaktären Max Chapman drömmer om att få spela baseball, men som afroamerikansk kvinna är det riktigt svårt.

Liksom filmen startar serien vid uttagningarna till AAGPBL. Fyra lag skapades inför den första säsongen, alla bestående av 15 spelare, en tränare och en kvinna som skulle fungera som förkläde. Vi får följa the Rockford Peaches och huvudpersonen är Carson Shaw (Abbi Jacobson). Hon är gift och hennes man strider i Europa. I laget finns också Greta Gill (D’Arcy Carden) som liknar Madonnas karaktär på många sätt, hennes väninna Jo de Luca (Melanie Field), den kaxiga Jess McCready (Kelly McCormack) och Lupe García (Roberta Colindrez). Som så ofta lyckas en tv-serie fördjupa karaktärerna mycket mer än en film och det är också tydligt att det gått 30 år sedan filmen gjordes. Lite trög i starten, men därefter riktigt sevärd.

För övrigt har jag tips på ny serie med fotboll i fokus som någon brittisk serieskapare verkligen borde skapa. Läste om Dick, Kerr Ladies och den engelska fotbollsligan för damer som startade 1917. Den skulle jag verkligen vilja veta mer om. Hemsidan är ljuvlig. Tänk så mycket okänd historia det finns som vi inte vet någon om, för att långt mer än halva befolkningen inte räknas. Av den anledningen är det viktigt att serier som A League of their own görs.


Om serien

A Leauge of their own, (2022), 1 säsong med 8 avsnitt

Skapad av Will Graham och Abbi Jacobson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: