Dagens VM-kultur: Filippinerna

Att skriva ett inlägg om kultur från Filippinerna är kanske VM:s största utmaning för mig. Tidigare i juli spelade landslaget en sista match inför VM i Wellington mot just Filippinerna. En hemlig sådan, eller i alla fall en stängd för publik. Fifa rankar Filippinerna som 49:a i världen och i VM rankas de 27:a, vilket torde göra det svårt för dem att ta sig vidare från Grupp A. Idag på morgonen möter de hemmanationen Nya Zeeland i Wellington.

Jag har faktiskt påbörjat en bok av en författare från Filippinerna. Tanken var att jag skulle läsa ut den innan det här inlägget, men så blev det inte. Boken heter Antiemetic for homesickness och är en diktsamling skriven av Romalyn Ante. Författaren föddes 1989 i Lipa Batangas. Hennes mamma arbetade i Storbritannien och när Ante var 16 år flyttade också hon dit. Hennes debutbok handlar om en kvinna som lämnar sitt barn kvar och reser i väg för att arbeta som sjuksköterska. Hon har dedikerat den till sin mamma.

Miguel Syjuco, född 1976 i Manila, tilldelades Man Asian Literary Prize 2008 för sin debutbok Ilustrado. Den gavs ut på svenska av Natur & Kultur två år senare i översättning av Niclas Hval. Senaste boken I Was the Presidents Mistress!! kom ut 2022 och kategoriseras som politisk satir. Till vardags är Syjoco professor på New York University Abu Dhabi.

Mia Alvar föddes i Manila 1978 och växte upp i Bahrain och USA. Hon har prisats för sin novellsamling In the country. Även Jessica Hagdorn föddes i Manila, men nästan trettio år tidigare 1949. Hon kom till USA som tonåring och är författare till såväl noveller, dikter, romaner som pjäser. Mest känd är kanske debuten Dogeaters från 1990, som också blivit pjäs.

Youtube kan du se den filippinska tv-serien The One that got away om tre tjejer som blir vänner genom att de dejtat samma kille. Jag såg första avsnittet, men det var för hysteriskt för min smak.

På Imdb finns en hel lista med filipino films och jag konstaterar att jag inte sett någon, inte ens på Göteborg Filmfetival. På Netflix hittar jag Seasons, en romantisk komedi om att finna kärleken igen och Missed connections om nätdejting.

1 reaktion på ”Dagens VM-kultur: Filippinerna”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: