The Diplomat

Keri Russel är en favorit sedan jag såg henne i Felicity (1998-2022) och att se nyutkomna The Diplomat på Netflix var en självklarhet. Serien är skapad av Debora Cahn som tidigare producerat stora serier som The West Wing, Homeland och Grey’s Anatomy. I The Diplomat får vi följa Russels karaktär Kate Wyler som gör sig redo för ett nytt jobb som amerikansk ambassadör i Kabul. Efter att ett brittiskt hangarfartyg sprängs i Persiska viken får hon stället ett nytt uppdrag som ambassadör i London och det är inget som gör henne glad, tvärtom. Hennes medföljande man Hal (spelad av Rufus Sewell) har ingenting emot att åka till London, men det är ju han som ska vara familjens ambassadör. Visst vill han stötta sin fru och det gör han också till viss del, men han har svårt att inte lägga sig i eller att uttrycka sina åsikter i mindre passande sammanhang. Att äktenskapet är i gungning gör inte saken bättre, men makarna Wyle har alltid varit ett team och det ska de fortsätta vara.

I London hamnar Kate mitt i hetluften och i ett Storbritannien efter Brexit är det politiska arbetet under omformning. När en yttre fiende nu attackerat ett brittiskt hangarfartyg måste man självklart skyndsamt utreda vem denna fiende är. Tillsammans med utrikesministern Austin Dennison (David Gyasi) försöker Kate komma fram till vem som har intresse av att skada och provocera Storbritannien. Hon framställs som kunnig och frispråkig och låter sig inte styras av något. De yttre kraven, som t.ex. gällande hur hon bör klä sig och agera, följer hon motvilligt, men de höga klackarna sparkar hon av sig så fort det är möjlkigt.

Humor och allvar blandas friskt i denna politiska serie och det faktum att den utspelar sig här och nu, i en nutid vi tyvärr känner igen, gör den än mer sevärd och relevant. Ibland går det kanske över gränsen lite i sin lustighet, men jag tycker mest att det är charmigt. Relationen mellan makarna Wyler är också mer komplex än vad som är vanligt i tv-serier av det här slaget och det uppskattar jag. De åtta avsnitten gick snabbt att sluka och säsong ett avslutades med en rejäl cliffhanger. Glädjande nog har Netflix redan förlängt serien och säsong 2 har förhoppningsvis premiär i mitten av 2024.


Om serien

The Diplomat, säsong 1, 8 avsnitt (2022)

Skapad av Debora Cahn

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: