Nostalgin i att se om Felicity

”Dear Sally”, så inleds pilotavsnittet till tv-serien Felicity, vars första säsong sändes 1998. Felicity berättar för Sally att hon inte tänker följa den utstakade planen att läsa pre-med på Stanford och sedan läkarlinjen på samma universitet följt av en AT-tjänst på ett av ortens sjukhus. Istället ska hon åka till New York, något som hon ganska plötsligt bestämmer sig för när en person hon tycker om skriver i hennes årsbok på examensdagen och berättar att han tänkt på henne i fyra år. Under hela första säsongen talar Felicity in meddelanden till Sally på kasettband som hon sedan skickar. Jag hade glömt att vi i första avsnittet får reda på att Sally är hennes fransklärare och banden till och från henne skapar en fin ram.

Felicity följer Benjamin Steven Covington, kallad Ben, som hon inte känner men suktar efter. Inget bra skäl alls för att ändra sina planer, faktiskt ett ganska dåligt och en premiss för en serie som jag inte alls gillar. Med det sagt är Felicity en av mina favoritserier genom tiderna. Budskapet är nämligen inte primärt att du ska följa en kille vad som än händer, utan att du ska följa din dröm oavsett vad andra säger till dig. Felcity drömmer inte om att bli läkare, det är hennes pappas dröm. Hon vill istället upptäcka mer av världen och ja, hon vill också bli tillsammans med Ben, men även om deras förhållande är centralt i serien är det inte det viktigaste. Sanningen är att han inte ens vet vad hon heter. Felicity reser till New York och följer sin dröm. Hennes pappa, som hade önskat att hon istället följt i hans fotspår, vägrar att stötta henne ekonomiskt. Hon reser ändå.

Tårarna rinner under den första föreläsningen i en kurs hon inte riktigt vill läsa, men det vänder när hon träffar Julie och Noel och ännu mer när Ben och hon bestämmer sig för att bli vänner. Sedan vänder det igen redan i pilotavsnittet och det är ytterst nära att Felicity lämnar New York och åker hem till Palo Alto. Samma Ben som fick henne att välja New York och sedan vilja lämna igen, får henne att stanna. Eller så är det Noel som får henne att stanna med ett passionerat tal om att hon måste stanna i New York, ett tal som dessutom innehåller en kärleksförklaring. Noel och Ben ja, två killar hon gillar och velar mellan under de fyra säsonger som serien fick. Jag var hela tiden team Ben, men egentligen är Noel en bra mycket bättre kille.

Nostalgin i att se om Felicity nu när det finns på Disney + är stor. En av mina favoritserier någonsin och det spelar ingen roll att jag nu är långt ifrån en ung student, jag berörs fortfarande.


Om serien

Felicity, skapad av J.J. Abrams och Matt Reeves, 4 säsonger och totalt 84 avsnitt, (1998-2002)

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: