Bögen är lös

Bögen är lös av Edvin Törnblom är en bok som gör sig väldigt bra som ljudbok i inläsning av författaren själv. Språket är mer talspråkligt än skriftspråkligt på sina ställen och jag tror att jag stört mig på det under läsningen. Nu njuter jag istället av att lyssna till denna mycket personliga instruktionsbok där humor och allvar blandas på ett härligt sätt. Vi bjuds på komma-ut-historier och råd för den som vill komma ut, men också en uppmaning från Törnblom om att man faktiskt inte måste komma ut, utan bara vara som man är. En kärleksförklaring till popdivor i allmänhet och Lady Gaga i synnerhet upptar ett kapitel och sex ett annat. Extra intressant är det med historiska tillbakablickar och även de utblickar som görs i världen. Nu är jag varken man, ung eller gay, men kan ändå tänka mig att det här är en bok som kan underlätta livet för många, faktiskt oavsett ålder, kön eller sexuell läggning. Det är helt enkelt en bok om att våga och få lov att vara sig själv.

Bögen är lös är också en bok för vänner och anhöriga. Vi får inte bara råd om hur man kommer ut, utan också hur man kan/bör/ska ta emot ett komma ut-besked. Vikten av att inte göra en för stor eller för den delen en för liten grej av beskedet är viktigt och jag gillar hur ärlig och frispråkig Törnblom vågar vara kring sin egen syn på det hela. Han gör sig inte till expert eller talesperson för alla som vill/funderar på att komma ut, men ger råd som sällan getts förut och svar på frågor som sällan vågar ställas. I alla fall har inte jag läst några sådana råd eller svar, men så är det å andra sidan ingenting jag fördjupat mig jättemycket är.

Medveten om att jag inte på något sätt tillhör målgruppen för Bögen är lös, vill jag ändå lyfta den som en uppfriskande del av bokutgivningen. Jag tipsade mina elever om den och tycker att den har en självklar plats på alla skolbibliotek. Bara att den finns och helst frontas, gör att fler kanske vågar läsa och därmed lär sig mer om sig själv och andra. En recensent liknar boken och författaren vid en storebror som ger råd och kan vara en förebild. Det är en bra beskrivning.


Om boken

Bögen är lös av Edvin Törnblom, Bokförlaget Forum, (2022), 220 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: