Var finns kändisbokklubbarna?

Goodreads gör de reklam för böcker valda av olika kändisbokklubbar och även om Oprahs kanske är den största är den långt ifrån den enda. Nästan lika känd är Reese Witherspoons, Emma Watson driver @oursharedbookclub där fokus ligger på feministisk litteratur och skådespelarna Emma Roberts och Karah Preiss driver bokklubben @BelletristBooks. Förre presidenten George W Bushs dotter Jenna Bush Hader har en bokklubb i The Today Show som nås på @readwithjenna och förre presidenten Barrack Obama tipsar ofta om böcker han läst eller planerar att läsa. Störst i Storbritannien är Richard and Judy Book Club som grundades 2004 och länge hade en egen tv-show.

Visst har vi en läsambassadör i Sverige, men ingen sådan har arbetat speciellt mycket gentemot läsarna, i alla fall inte på bred front. Nuvarande läsambassadör Nioosha Shams gör ett fint jobb och det här inlägget är ingen kritik mot henne eller andra som arbetar för läsrörelser av olika slag. Däremot räcker inte Babel, Go’kväll och Lundströms bokradio eller ens Stockholm läser speciellt långt om man vill nå nya läsare. Nu har vi visserligen inte någon kändis av Oprah Winfreys kaliber, men någon kändis hade väl kunnat göra någonting. Nu hade (har?) förvisso Malou en bokklubb, men något direkt genomslag har den inte fått (här kan jag ha missat hypen) men visst är det ändå så att böcker inte är något som säljer. Hoppet lever då #BookTok verkligen gör skillnad, men visst är det konstigt att vi inte kan lyfta böcker och läsning mer och oftare i media? Få politiker verkar vara aktiva läsare och de trötta lästips som kommer är inte sällan böcker av Astrid Lindgren. Det jag är ute efter är nya böcker, gärna både breda och smala. Kanske kan Alice Bah Kunkhe och Märta Stenevi starta en, i alla fall den senare verkar läsa. Även Ulf Kristersson verkar läsa en del och skulle gärna få dela sommarläsningslistor. Även Håkan Hellström verkar vara en läsande person som gärna får dela boktips. Jag skulle gärna se konton på sociala medier med regelbundna boktips från kändisar av alla de slag om de skulle kunna få fler unga (och äldre för den delen) att läsa.

Vem skulle du önska hade en svensk kändisbokklubb? Finns det redan någon jag har missat?

4 reaktioner på ”Var finns kändisbokklubbarna?”

 1. Politiker kommer inte dela läslistor eftersom läsning generellt sett får dem att framstå som mindre folkliga! Därför har vi ju också politiker som tvärt om demonstrativt visar att de aldrig läser (oavsett om de faktiskt gör det eller ej!)

  1. Jo, ett stort problem är att läsning ses som något elitistiskt snarare än något allmänmänskligt. Det är sorgligt.

  2. Det är en intressant observation och du har nog helt rätt. För Reinfeldts del var det ganska uppenbart en genomtänkt strategi att få honom så slätstruken som möjligt för att inte få honom att framstå som en ”klassisk överklassmoderat” (t.ex. förbjöds ju partiföreträdare ha på sig pärlhalsband); man kablade ut att han läste Läckberg, tyckte om att lyssna på DaBuzz och ha korvgryta som favoritmat. Alla dessa preferenser är ju förstås helt okej att ha – många har det ju, kanske även Reinfeldt (?) – men i allt han gjorde under valrörelsen -06 var ju att framstå som så ”vanlig” och opolitisk som möjligt (samma strategi hade f.ö. Tony Blair i UK i valet -97). Stefan Löfven sägs ha pratat sig varm för Vilhelm Moberg och tycka om att gå på teater. Dessvärre kom han vid något tillfälle, när frågan ställdes, med det populistiska svaret att Astrid Lindgren borde ha fått nobelpriset. Magdalena Andersson vet jag ingenting om och att Ulfs eventuella läsvanor hade jag inte hört talas om något förrän läste läste detta blogginlägg. Bildt vet jag inte heller något om och inte heller Ingvar Carlsson. Dock kan ju nämnas att Ingvar för några år sedan gav ut sin fina lilla bok ”Lärdomar” och nästa år kommer ut med ”I sällskap med döden”.
   Ja, jag skulle kunna skriva mycket mer om allt det här, men som sagt tror jag att du har helt rätt i att det i Sverige, sedan åtminstone 00-talet är en farlig politisk strategi att gilla kultur över huvud taget.

   1. Spännande iakttagelse gällande Reinfeldt. Att kultur skrämmer bort väljare är sorgligt, men det ligger något i det. Idag tror jag att kultur, inte minst på grund av SD:s i det närmaste kulturkrig, ses som något väldigt vänster. Min uppfattning om Kristersson grundas helt på att han i några intervjuer om kultur nämner aktuella böcker inte sällan skrivna av kvinnor. Något som mycket väl också kan vara en strategi.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: