Bleeding Heart Yard

Jag älskar ju Ruth Galloway, men frågan är om jag inte tycker ännu mer om Harbinder Kaur, huvudpersonen i Elly Griffiths senaste serie. I den tredje boken Bleeding Heart Yard har hon lämnat sitt föräldrahem och börjat ett nytt jobb och ett nytt liv i London. Hon delar lägenhet med två andra kvinnor som hon sällan ser. Det är nytt, spännande, men också lite ensamt.

Redan från början förstår vi att Harbinders kollega Cassie är inblandad i fallet som ska utredas. Hon är nämligen med på den återträff där en parlamentsledamot, en kontroversiell sådan, hittas död. Dessutom är hon gammal vän till honom, vilket betyder att Cassie omöjligen kan vara en del av utredningen. Griffiths använder sig av samma grepp som i The Stranger Diaries och låter oss följa både Cassie och Harbinder, som båda känns som huvudpersoner, men även om de båda är poliser har de olika relation till offret och därmed till fallet. Även Anna, en gammal klasskompis till Cassie, berättar i vissa kapitel och långsamt byggs en bild upp av en grupp vänner som en gång delade allt och som nu återförenas.

Att låta en grupp individer stå i centrum är smart, men svårt. Griffiths utnyttjar de olika personernas minnen av deras vänskap och hur en tragisk händelse förändrade om inte allt, så väldigt mycket. Ganska snart förstår vi att det som händer i nutid kan kopplas till det som hände i dåtid, men det tar lång tid innan det står klart hur allt hänger ihop. Flera gånger tror jag att jag förstått, men lika många gånger blir jag lurad. Minnen och hur de kan förändras över tid, spelar en viktig roll.

Eftersom fallet kan kopplas till en person som arbetar med Harbinder, påverkas både hon och vi som läsare av närheten till sorgen och kanske också skulden. Ännu mer tycker jag dock om att läsa om hur Harbinder går upp i sitt nya jobb och hur hon vågar mer både där och i privatlivet. Jag hoppas att Elly Griffiths låter oss följa henne i många böcker till. Serien är trevlig, utan att vara allt för mesig och det är precis lagom spännande. Trenden med alldeles för mys i förhållande till spänning börjar kännas rätt gjord, men allt för många läskiga detaljer är inte heller min grej. Här tycker jag att Elly Griffiths lyckas bra med balansen.


Om boken

Bleeding Heart Yard av Elly Griffiths, Mariner Books, (2022), 352 sidor

Tredje boken i serien om DI Harbinder Kaur

4 reaktioner på ”Bleeding Heart Yard”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Visst är det en perfekt tredje-bok? Alla bärande karaktärer växer i komplexitet, några överraskar genom att visa upp oväntade sidor och Griffiths applicerar flera olika berättartekniker på ett som jag tycker är väldigt raffinerat och drivet. Och visst utvecklas karaktären Harbinder Kaur på ett sätt som gör att man inte kan tänka sig att släppa henne ifrån sig på många böcker än. Det känns som Elly Griffiths bara blir bättre och bättre.

    1. Det var nog inte tydligt att det skulle bli en serie först, men det är riktigt bra. Bok ett, Främlingen, utspelar sig i universitetsmiljö och det är först en av lärarna som känns som huvudperson, innan Harbinder Kaur kommer in i berättelsen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: