Veckans kulturfråga v.15 2023

Påsken är över och alla kycklingar och harar har gjort sitt. Själv har jag ledigt några dagar till och hänger med katterna i växthuset, vilket är en av anledningarna till att djur får stå i centrum i veckans kulturfråga. Djur i titeln känns lite väl svårt, men guldstjärna till den som kommer på sådana verk. Istället lyder frågan så här:

Vilka kulturella verk där djur är viktiga tycker du om?

Jag håller just nu på att se tredje säsongen av charmiga I vår herres hage där huvudpersonen är veterinär i Yorkshire. En serie jag verkligen tycker om. Däremot har jag inte läst böckerna som serien baseras på.

Inte heller har jag läst fler böcker av Maja Lunde, trots att jag tyckte mycket om henne Binas historia. Kanske för att den är hemskare än den värsta thriller. Det känns också som böcker som kräver tid och ork, så kanske i sommar.

Ruth Galloway är i vissa stunder väldigt ensam, men hon har sällskap av katten Flint. Jag har sista delen kvar i serien och hade tänkt läsa den i påsk, men sedan insåg jag att det betyder att jag inte har någon bok i serien kvar att ta fram om jag behöver den. Det är alltid svårigheten med en älskad serie.

Apropå serier jag gillar så har jag faktiskt inte läst Lucy Dillons senaste bok Efter regn. Hennes böcker brukar alltid innehålla minst en hund och just den här handlar om en rådgivare på Longhamptons hälsocenter som specialiserat sig på husdjur. Tyvärr innehåller beskrivningen av den några ord som får mig att vilja undvika den. En av karaktärerna kan till exempel läsa tankar och det är verkligen något som avskräcker mig.

14 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.15 2023”

  1. USA har ju en lång tradition av naturistiska författare (som inte har något med 1800-talets realism att göra). Författare som Annie Dillard, Aldo Leopold, Edward Abbey, Rachel Carson, Sigurd Olson, Sue Hubbell, Rebecca Solnit, Elizabeth Rush. I Storbritannien har man ju samma tradition med författare som Dave Goulson, Dara McAnulty, Robert Macfarlane , Roger Deakin, Helen Macdonald, Kathleen Jamie, James Rebanks, J.A. Baker, Gilbert White, Patrick Barkham

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: