En av dem

Är det bättre att arbeta inom den så kallade gigekonomin som matbud än att inte ha något jobb alls? Ska vi applådera eller tycka synd om dem som arbetar som matbud? I boken En av dem undersöker Qaisar Mahmood hur det är att arbeta som matbud på ett av de större företagen i branschen och bjuder på en berättelse som är så långt ifrån den som Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, delade. Ändå kommer de ibland till samma slutsatser. Två viktiga skillnader är dock att Qaisar Mahmood faktiskt arbetar på riktigt och dessutom förstår att han, trots detta, är privilegierad.

Det hela börjar med att Mahmood stötter ihop med ett matbud och får frågan om han är pakistanier. Spontant svarar han nej och det får honom att fundera. Sanningen är trots allt att Qaisar Mahmood föddes i Pakistan och bodde sina första år där. Hans modersmål är punjabi. När han var barn befann sig hans pappa i Sverige och jobbade, innan hela familjen flyttade hit. Föräldrarna jonglerade en rad olika jobb, sådana som många skulle definiera som skitjobb och någonstans tror Mahmood att han kanske kan förstå deras situation bättre om han själv prövade på ett jobb som få egentligen vill ha.

Nu behöver inte Mahmood jobba som matbud för att försörja sig. Han har ett bra jobb på en konsultfirma och dessutom fru och barn. Den förstnämnda är inte superpepp när hon får veta att hennes man nu ska jobba extra på kvällar och helger, men yngsta barnet tycker att det hela är rätt spännande. Tanken är att Mahmood ska försöka komma nära sina kollegor och på så sätt förstå gigekonomin och de som jobbar inom den bättre. Han kallar sig Majid Shah och skapar en ny identitet som han hoppas ska göra att han smälter in, men det är svårare än han tror.

Vi får följa Qaisar Mahmood på elcykel genom Stockholm. Han berättar om hur det känns att bli ignorerad, hur de optimistiska tiderna i jobbappen aldrig stämmer och hur utmanande det är att hela tiden vara andra till lags. Som gigjobbare (finns det ens ett sådant ord) kan du inte säga nej till pass, du får finna dig i att ses som ett föremål snarare än en riktig människa och du jobbar hårt för lite pengar. Samtidigt har du en inkomst och du bor i ett fritt land, även om du ses som andra klassens invånare, om ens.

En av dem är berättelsen om hårt arbetande människor som vill skapa sig ett bättre liv och medelklassen som förenklar sitt liv med hjälp av dem. Det är också berättelsen om en svensk konsult med pakistanskt ursprung som försöker förstå sig själv, sina föräldrar och sin omvärld. Tidigare har jag läst Jakten på svenskheten och Halva liv av Qaisar Mahmood, en reportagebok om vad svenskhet egentligen är och en roman om en far och en son. Mycket olika böcker alltså, med det gemensamt att de är angelägen läsning. Så även En av dem som blir något extra då Mahmood vågar skriva det han tänker, också det djupt personliga. Det här är en personlig reportagebok som förtjänar stor uppmärksamhet. Jag lyssnade på den och det är en bok som gjorde sig bra i ljudboksformat.


Om boken

En av dem av Qaisar Mahmood, Mondial, (2023), 196 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: