Fem sånger om våren

Nu regnar det visserligen (som vanligt) kring Göteborg, men någonting har hänt den här veckan. Det känns som att våren är på väg och främst är det dofterna som är annorlunda. I torsdags skrev jag följande rader på Twitter ”det känns som liv, det luktar vår” som kommer från Jakob Hellmans fina Avundsjuk på dej. Hela versen lyder:

Det händer att jag råkar gå
där hon går,
och hamna mitt i doften av hennes
blekta hår.
Då känns det som nå’t som jag känt
för länge se’n,
det känns som liv,
det luktar vår.

Nu har jag sjungit på låten sedan dess och kommit fram till att den håller ännu.

Idag listar jag dock andra låtar som får mig att tänka på våren:

Egentligen är den låt av Jakob Hellman som jag förknippar med våren den som heter Vackert väder som innehåller den geniala formuleringen om det väder jag är van vid: ”Det är väl vackert väder ovanför molnen, men regn där vi står”.

Solen är väl ändå något att längta efter och i Here comes the sun med The Beatles beskriver känslan av hur annorlunda att blir när solen äntligen kommer tillbaka efter en lång, kall vinter.

Simon & Garfunkels April come she will kan självklart handla om en kärlek, men också om solen och värmen.

En låt som gör mig glad är Spring vacation med Beach Boys. En sådan önskar jag mig nu.

Och så slutligen en riktig klassiker nämligen April in Paris. Jag tycker mest om versionen med Ella Fitzgerald och Louis Armstrong.

2 reaktioner på ”Fem sånger om våren”

  1. Gunilla Andersson

    Själv blir jag alltid lite påverkad som fd göteborgare när jag hör Håkan Hellströms låt Valborg och textraderna: ”Har ingen plats att kalla hem i detta pissiga vårregn. Ett förortsgäng kapar en spårvagn hem i vårkvällen.”

    1. Mycket Göteborg i de textraderna! Valborg borde ju självklart varit med på listan, trots de osannolika raderna om att änglarna skulle åka på pisk av de grönsvarta. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: