Bibliotekarien i Auschwitz

Det här är en berättelse baserad på en sann historia. Författaren Antonio Iturbe tog kontakt med Dita Kraus som numera bor i Israel och fick veta mer om hur hon fungerade som bibliotekarie i Auschwitz. Boken Bibliotekarien i Auschwitz handlar om henne, men Iturbe har också fantiserat lite själv. Hur som helst bjuds vi på en varm och fin berättelse om vad som kan ge glädje mitt i det mest hopplösa.

Dita är fjorton år då hon och hennes föräldrar förflyttas till Auschwitz från Terzin-gettot. I Block 31, en del av Auschwitzs familjeläger där barnen fick viss utbildning, finns lärare och ett bibliotek. Det var där den judiske ledaren Fredy Hirsch gav Dita ansvaret för biblioteket, bestående av åtta fysiska böcker och några levande böcker, dvs böcker som människor kunde recitera och dramatisera från minnet.

Vardagen kommer även till dem som befinner sig i ett läger, liksom vänskap och kärlek. Många är böckerna som skrivits om förintelsen, men det som gör just Bibliotekarien i Auschwitz speciell är dess fokus på litteraturens betydelse. De är också skönt att veta att det går bra för vår huvudperson.


Om boken

Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe, (2020), 404 sidor

Översättare: Johanna Svartström

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: