Jag kommer hem igen till jul

Det finns mycket jag tycker om med filmen Jag kommer hem igen till jul. Inte minst musiken. Det är en svensk storfilm, med allt vad det innebär, inklusive en rejäl Norén-jul. Peter Jöback spelar stjärnan Simon som kommer hem från LA för att fira jul med familjen och vara en del av brodern Anders julkonsert. Den hyllade sångaren och brodern som stannat kvar hemma och leder kyrkans kör. Inte konstigt att det finns en viss avundsjuka hos den senare. Sedan Simon var hemma senast har hans pappa hunnit dö och begravas. Ingemar, den sanne patriarken, var den som styrde familjen och nu tar hans bror Göran över som julgeneral. Det ska spelas och sjungas, men de tyngre samtalen blir det liksom aldrig tid för. Att mamma Mona är sjuk och snart kommer att dö är till exempel ingenting hon vill att någon ska veta. Minst av allt Simon.

Ella Lemhagens julfilm påminner mig om allt jag avskyr med julen. Nu var det rätt många år sedan det var så mycket Norén just hos oss, men pressen att alla ska ha så himla trevligt och att alla ska vara glada gör det hela lite krampaktigt. Julen i familjen i filmen är inte bara krampaktig, den är rätt hemsk. Svärdottern kämpar för att fixa all mat på det sätt svärmor önskar, men struntar i att koka gröt och öppnar ett stort antal gröt i korv istället. Minst ett par kämpar för att försöka lura i alla att deras äktenskap är fantastiskt, trots att alla vet att det inte är så, tre eller kanske fler har gömt tjuvrökningscigaretter utanför huset och alla samtal som snurrar i brödernas huvud kan ta sig ut när som helst.

Är det en bra film? Jag vet inte. På vissa sätt tycker jag verkligen om den och jag behöver till och med torka bort en tår i slutet. Samtidigt är det både för mycket av allt och för ytligt, samtidigt. Klart är ändå att det är en fröjd att höra Jöback sjunga även om jag förstår att hans filmbror, spelad av Johannes Kunhke, blir galen på hans divalater. Vi bjuds också på fina skådespelarinsatser av många namnkunniga skådespelare. Jag tycker trots allt att Jag kommer hem igen till jul funkar fint inför julen, men hoppas och tror på mindre dramatik under vårt julfirande.


Om filmen

Jag kommer hem igen till jul (2019)

Regisserad av Ella Lemhagen

Manus av Daniel Karlsson efter en idé av Peter Jöback

Finns att se på bland annat Netflix och CMore

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: