Veckans kulturfråga v.43 2022

Förra veckan handlade det om sakprosa som du lärt dig något nytt från, men det går ju faktiskt att lära sig saker även av skönlitteratur, trots att det är fiktion.

Vilken skönlitterär bok förändrade ditt sätt att se på världen?

Nu är frågan lite bombastiskt formulerad, men det finns några läsminnen som jag skulle säga har förändrat mig och mitt liv. Främst handlar det om intressen som jag utvecklat. Jag brukar hävda att historiska romaner inte är något för mig, men ändå är det två sådana jag vill lyfta fram. I mormors bokhylla stod Désirée av Annemarie Selinko och den läste jag flera gånger. Jag absolut älskade berättelsen om Bernardine Eugénie Désirée Clary från Marseille, som länge kallades Eugénie. Hon som var förälskad i och förlovad med Napoleon Bonaparte. En ganska naturlig förlovning då hennes syster Julie var gift med Napoleons äldre bror Joseph. Förlovningen bröts dock och Désirée gifte sig senare med den franske generalen Jean Baptiste Bernadotte. Boken om dem fick mig att vilja läsa precis allt om släkten Bernadotte och jag är fortfarande fascinerad över Désirées öde.

En modernare bok är En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie som handlar om kriget i Biafra. Jag kan verkligen alldeles för lite om Afrikas historia och där har skönlitteraturen varit en bra väg in till vidare läsning. Visst är En halv gul sol en berättelse om ett par fiktiva tvillingar, men också en berättelse om ett land som endast fanns under några få år och vars barn blev en symbol för svält och andra hemskheter som drabbade andra långt, långt borta. Jag minns bössan från Lutherhjälpen som vi hade på köksbordet och hur världen kom till mig genom de svältande Bifra-barnen. Chimamanda Ngozi Adichie har fått mig att förstå att det också finns annat att berätta om Nigeria och Biafra än om krig och elände.

5 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.43 2022”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: