Mörka krafter

Lättlästa böcker om relevanta ämnen är böcker som lärare alltid är på jakt efter. Mörka krafter av Torsten Bengtsson är på pappret en sådan, men den funkar inte helt. En lättläst bok om främlingsfientlighet som också tar upp förintelsen är utan tvekan en bok som många hade behövt läsa. Innehållsmässigt fungerar den ganska bra, även om mycket är förenklat, men jag har svårt för språket. Det är en konst att skriva lättläst utan att språket blir allt för torftigt och jag tycker inte riktigt att Bengtsson lyckas. Nu är det inte jag som är målgruppen, men jag reagerar på främst dialogerna som inte alls känns autentiska. De vuxna pratar onödigt komplicerat och ungdomarna låter inte unga.

Själva innehållet är däremot riktigt spännande. Det hela börjar med att en flyktingförläggning bränns ner och vi läsare får veta att en av de inblandade heter Sixten. Vi får också veta att en äldre man dör i branden och det visar sig att han är farfar till huvudpersonen Johns nya klasskompis Sara som också bor på flyktingförläggningen. Våldet kommer nära och det gör läsningen spännande. Ännu tydligare blir den ständigt närvarande rasismen när Johns klasskompis Isak blir utsatt för en grov kränkning av tvillingarna Axel och Max, vars bror självklart är den onde Sixten. De här tre är genomonda och grovt tillyxade. Förståeligt då boken är tunn, men också en förenkling av verkligheten.

Isak berättar att Axel och Max är elaka mot honom för att han är jude och berättar för John och hans kompis Rita om förintelsen. De vet, konstigt nog, ingenting om vad som hände judarna under andra världskriget, men de är nyfikna. När Isak bjuder med dem hem till sin gammelfarfar Aron får de veta mer då han berättar om sina upplevelser under kriget. Just den här delen fungerar väldigt bra och det är spännande att få läsa Arons berättelse.

Däremot blir det lite väl mycket extra allt då Sixten och hans nazistkompisar bryter sig in hos Rita för att hon och John berättar för rektorn om vad Axel och Max gjort mot Isak. De våldsamma grabbarna får dock vad de förtjänar och allt slutar lyckligt. Kanske kan man begära fler nyanser även i en lättläst bok. Samtidigt tror jag att vissa läsare kan tycka mycket om Mörka krafter och dessutom lära sig ett och annat under läsningen. Gott så. Något litterärt mästerverk ens i genren är det däremot inte.


Om boken

Mörka krafter av Torsten Bengtsson, Opal förlag, (2020) , 150 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: