Plötsligt är allt annorlunda

Många på scenen då sex författare funderar kring förändringar som förändrar allt. De deltar i en liveinspelning av P1:s Kropp & själ som leds av Ulrika Hjalmarson Neideman. Torbjörn Flygt är aktuell med Slugger, tredje delen om Johan i serien som inleds med Underdog. Jag älskar Underdog, men har märkligt nog inte läst vidare. Kanske dags nu. Slugger handlar om åren då barnen flyttat hemifrån och tomheten slår till. Vår 57-åriga huvudperson drömmer om exotiska resor, men tar sig inte iväg. Livet har inte blivit som det tänkt och nu är det snart över. Han är inte bitter, men lite uppgiven och sorgsen. Möjligen har han en sista chans att förändra sitt liv, men det är inte lätt.

Nicolas Lunabba har skrivit Blir du ledsen när jag dör? och hans plötsliga förändring är när han låter Elijah flytta in. En ganska odräglig unge, men någon som han inte ville skulle dö. Två år blev det och även om det var hemskt ibland så ångrar han det inte. Tre kompisar spelade basket ihop. Två av dem hamnade i kriminalitet, Elijah åker till USA och spelar basket. Lunabba räddade en av dem, men inte alla. Han behöver leva med att han hade kunnat förhindra det, men självklart går det inte att ta hem alla. Orättvisor i samhället gör dock att allt för många inte kan leva ett fullvärdigt liv.

Den förändring Peter Alestig skriver om är en som inte är plötslig, men enorm. Han har skrivit boken Världen som väntar om det faktum att vi redan lever i klimatförändringen, vi väntar inte på den. Den nya klimatverkligheten kräver att vi förändrar vårt sätt att leva. Vi har inte förstått att förändringar måste ske även för vår egen skull. Mer regn, mindre snö, nya sjukdomar Vi har byggt samhället för en värld som är två grader kallare, vilket gör oss sårbara. Vi kommer till exempel inte kunna bo på samma platser då försäkringsbolagen troligen kommer att sluta betala ut ersättningar för t.ex. översvämningar på platser som drabbas ofta. Då är det här ändå bara inledningen av krimatkrisen.

Från klimatkris till förälskelse och Jenny Jägerfelds bok Min storslagna kärlek, tredje boken om Sigge. Adrian är hans första, stora kärlek och det betyder att han är homosexuell. Inget fel med det självklart, men något han blivit retad för tidigare. Nu måste han fundera över om han ska berätta och samtidigt riskera en ny omgång mobbing.

När det kommer fram att ens livshistoria varit en lugn förändras självklart livet. Patrik Lundberg är en av författaren till boken Adoptionerna och är en av dem som fått med sig felaktiga dokument. Självklart byggde Lundberg hela sin värld kring berättelsen i dokumenten om föräldrarna som ville, men inte kunde ta hand om honom. I en granskning som Lundberg gjort tillsammans med Josefin Sköld för DN hittade de otaliga exempel på hur barn blivit stulna från sina föräldrar och bortadopterade. Att få veta det kan initialt vara en lättnad, då de får veta att de varit önskade trots alls, men sedan kommer ilskan mot dem som stal deras liv och identitet. Systemet skapade incitament att skapa fler barn att adoptera, trots att det inte fanns några barn i behov av nya föräldrar.

Att förändra sitt liv själv är självklart också möjligt. Frida Boisen har skrivit boken Våga våga tillsammans med Kristina Hagström Ilievska. Boken går igenom forskning och blandar det med egna erfarenheter av mer eller mindre lyckade exempel. Poängen är att faktiskt våga drömma och förändra. Att hitta det man vill förändra.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: