Veckans kulturfråga v.35 2022

På fredag begravs min morfar och även om jag är oändligt tacksam över att ha fått ha kvar honom så länge är det så sorgligt att nu inte ha några mor- och farföräldrar kvar. En generation är nu helt försvunnen, förutom en av mormors kusiner som fortfarande finns kvar. Veckans kulturfråga handlar om den äldre generationen, om mor- och farföräldrar eller andra äldre personer som har betydelse i yngre människor liv.

Vilket kulturellt verk om äldre människor och/eller vänskap mellan generationer tycker du riktigt mycket om?

Henning Mankell är kanske mest känd för sina deckare, men den av hans böcker jag tycker mest om är Italienska skor som handlar om ett äldre par som återförenas. Den finns både som e-bok och ljudbok på Storytel om du är nyfiken.

I den fina, franska filmen Resan till Florida från 2015 drar far och dotter ut på en roadtrip. En riktigt bra film som jag ofta tänker på, trots att det var länge sedan jag såg den.

Ungdomsboken Jag lever, tror jag av Christine Lundgren träffar huvudpersonen Moa den äldre mannen Stig på kyrkogården om nätterna. Hon sörjer sin bästa vän och han sin fru. Det här är en helt fantastisk bok och jag tycker att det är väldigt synd att författaren inte verkar ha skrivit något mer.

En bok om vänskap över generationsgränser som jag inte läst, men är nyfiken på är Det enda jag vill är att leva av Birgitta Bergin. Är det någon som läst?

6 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.35 2022”

  1. Beklagar din förlust, har själv inte haft sådant förhållande; farfar och morfar dog innan jag föddes och mormor och farmor var inte riktigt den generationen som umgicks eller lekte med barn… Farmor hade fött tolv barn, hade fått lämna sitt hem under kriget, mormor var änka och fick lämna sina sex barn till vård hos andra när hon arbetade…
    Men nu är jag själv farmor och mormor till sex barnbarn, alla flickor, vi umgås och gör saker tillsammans, reser, gymmar, simmar, läser, myser…
    En bok som gör mig glad:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/08/vanskap-mellan-generationer-kulturfraga.html

    1. Tack! Han hade ett långt och fint liv och var klar i huvudet in i det sista. Trots allt är en begravning ändå sorglig och så definitiv.

  2. det är tråkigt när en inte har kvar någon av sina mor – eller farföräldrar längre. eller har direkt tillgång till någon i deras ålder. jag hade kvar min morfar ganska länge, men inte så länge som du din. vi var båda litteraturintresserade och delade på en prenumeration av Lyrikvännen. mycket trevligt. jag har minsann inte läst någon av dina böcker. här kommer mina: https://mrscalloway.blogspot.com/2022/08/veckans-kulturfraga-v-35-2022.html

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: