Sweet Lolita

När Lotta skrev om den senaste delen i Probono-serien och jag avslöjade att jag inte läst något av Kicki Sehlstedt ännu, fick hon mig att förstå att det var något jag behövde åtgärda. Eftersom alla serier självklart ska läsas i ordning började jag med Sweet Lolita och hej vad det gick. Jag tryckte i mig boken på några timmar och gav mig strax därefter på del två i serien.

Huvudpersonen Aida är journalist och de senaste åren har hon befunnit sig mitt i världens största konflikthärdar och skrivit om bland annat talibanernas helvete i Afghanistan och Boko Harams fruktansvärda agerande i Nigeria. Nu arbetar hon på nättidningen Probono och håller på med ett reportage om barn som utnyttjas sexuellt både online och på hemliga sexklubbar. Chefen vill att reportaget ska ut så snabbt som möjligt, men Aida vill gräva mer. Det är en ständigt pågående konflikt. Aida bor tillsammans med Malte som hon träffade bara någon vecka efter hon kom hem från Västafrika. Ingen drömman, men inte heller någon hon riktigt kan lämna, även om det framkommer fler och fler skäl till att hon borde göra det.

När Aidas syster Bianca försvinner från ett bröllop får Aida i sitt sökande kontakt med hennes handledare kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Biancas forskning handlar om prostituerade och har arbetstiteln Gatans kvinnor. Att hennes forskning har något med försvinnandet att göra är inget Kajan håller som otroligt. Även Aida är tämligen säker på att hennes syster inte skulle försvinna frivilligt. Kajan och Aida bildar ett udda par när de tillsammans undersöker kopplingarna mellan Biancas forskning och det Aida själv fått fram i sitt grävande.

Sweet Lolita är en välskriven spänningsroman med ett otroligt driv. De ämnen som tas upp är viktiga och huvudpersonerna roliga att lära känna. Jag är utan tvekan glad över att jag följde rådet att läsa Kicki Sehlstedts böcker.


Om boken

Sweet Lolita av Kicki Sehlstedt, Piratförlaget, (2018), 400 sidor

Kicki Sehlstedt har nu bytt till Bazar förlag, som gav ut Sweet Lolita i nyutgåva 2021.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: