Kan innehålla spår av Tommy Roos

Vissa titlar lockar till läsning, andra gör det inte. Kan innehålla spår av Tommy Roos tillhör den senare kategorin, men oj vad glad jag är att jag ändå läste Cecilia Klangs bok. Berättelsen börjar när Tommys fru Martina tar med honom till en parterapeut och under samtalet släpper bomben att hon vill skiljas. Tommy fattar absolut ingenting. Visst har det gått lite på tomgång de senaste åren, men de har varit ihop sedan de var tonåringar och de har barn och hus tillsammans. Att de skulle skilja sig fanns inte i hans vildaste fantasi. Det visar sig dock att det här inte är något som Martina kommit på sådär spontant. Hon har istället varit otrogen under en längre period och nu vill hon vara med sin franske älskare ”på riktigt”. Att hon ska flytta till lägenheten i samma hus som den inredningsbutik hon driver är redan bestämt och Tommy lämnas kvar i deras gemensamma hus.

Som om det inte vore nog hörs rykten om att fabriken i Forshammar ska läggas ner och flyttas till Estland. Här jobbar Tommy sedan många år och hans bästa vän Charbel, kallad Chabbe, är någon slags chef. När de gick i skolan var det Tommy som var den populäre, men nu är det Chabbe som lyckats bäst. Det är utan tvekan så att Tommys storhetstid ligger många år tillbaka. Då var han sångare i rockgruppen Chrystal Hearts, men nu har han slutat sjunga. När han fyller 50 år, strax efter Martina lämnat honom, får han tio sånglektioner av Chabbe. Den som ska hålla i dem är operasångerskan Gunnel Aurell, som flyttat hem till Forshammar på ålderns höst. Tommy blir inte glad över presenten, utan arg. Sång är ingenting han sysslar med längre, det är ett avslutat kapitel.

Kan innehålla spår av Tommy Roos är en ovanlig skilsmässoberättelse som berättas ur mannens perspektiv. En man som inte riktigt vet vad han ska ta sig till när hans vardag faller samman, men klart är att han knappast söker efter någon ung älskarinna. Han vill bara att allt ska vara som förr, som det alltid har varit. Barnen är nyfikna på mammans nya kille, vars dotter är känd influencer och det är svårt för Tommy att konkurrera med sin förra fru. Huset känns stort och övergivet, men trots att Tommy är bitter försöker han vara diplomatisk och trevlig även om han helst av allt bara vill ge upp. Det är en rätt tragisk figur den där Tommy, men han kan mer och bättre än vad både andra och han själv tror. Jag är glad att det här är första delen av en planerad serie, för jag återser mer än gärna Tommy och de andra igen.


Om boken

Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang, Bokförlaget Polaris, (2022), 406 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: