Parmiddagen

Det är nyårsafton och Lisa och Martin har på uppmaning av sin dotter Ebba bjudit in hennes pojkvän Marlon med föräldrar på middag. Vi vet redan från början att något fruktansvärt kommer att hända, då prologen berättar om ett par som ligger döda i en pool. Vilka det är och vad som har hänt tar ett tag innan vi får veta och vägen dit är definitivt spännande. Boken är indelad i kapitel från ”inbjudan” till ”avec” och är ett drama som börjar trevande, men snart kör igång i hög fart. När gästerna dyker upp visar det sig nämligen att Marlons föräldrar är gamla bekanta till Lisa och Martin som de inte träffat på många år. Gamla hemligheter är ett vanligt tema och här finns definitivt både gamla och nya sådana att avslöja. Parmiddagen utspelar sig under några få timmar, men vissa trådar bakåt finns för att ge förklaringar. Mest befinner vi oss vid middagsbordet och det begränsade rummet ökar spänningen.

Allt är inte hemskt under middagen. Som det brukar vara när gamla vänner ses är det lika delar nostalgi och obehag. Det finns en hel del att prata om, men annat som helst ska glömmas. De fyra vuxna ses för sina barns skull och de håller sig civiliserade för att de anar att de unga tu aldrig kommer att släppa varandra. Ungdomarna är uppfyllda av en tonårskärlek som de själva är säkra på ska hålla för evigt. På gränsen mellan barndom och vuxenliv finns alla möjligheter framför dem, även om de just nu kanske är mest upptagna med att klura ut hur de ska kunna smyga ifrån föräldrarnas parmiddag till en fest som verkar bra mycket roligare.

Mycket är bra i Parmiddagen. Tempot är högt, karaktärerna precis lagom osympatiska och jag slukade boken på några timmar. Tyvärr är den lite väl förutsägbart och slutet väl hysteriskt för att det ska bli trovärdigt. Egentligen spelar det ingen roll då boken gjorde vad den skulle, underhöll mig för stunden. Ingen fantastisk läsupplevelse alltså, för många märkliga vändningar och ologiska avslöjanden, men underhållande var den absolut.


Om boken

Parmiddagen av Martin Österdahl, Bookmark förlag, (2022), 350 sidor

2 reaktioner på ”Parmiddagen”

    1. Tyckte att slutet förstörde lite och att det var lite för enkelt att komma på twisten. Men som underhållning var den bra!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: