Läsretreat med bokvänner

Tidigare i veckan blev jag intervjuad om mitt bokbloggande och en av de första frågorna handlade om huruvida jag tjänade några pengar på bloggen. Svaret var självklart nej. Att driva en bokblogg ger verkligen inga pengar. En gång har förvisso jag fått prispengar, då jag vann Forma Books Blog Awards för nästan 10 år sedan. Det var helt klart stort, men utdelningen på Bokmässan var nästan större. När Kulturkollo vann pris tre år senare var det diplom och blommor som gällde. Fint det också.

Däremot finns det otroligt många andra saker jag fått genom mitt bloggande. Kontakter i bokbranschen, både förlagsanställda, författare och andra kulturpersonligheter. Jag har fått intervjua författare, även internationella sådana och att få pressackreditering till litteraturevenemang ger fördelar. Böcker får jag självklart också, men euforin över bokpaket är inte lika stor länge. Faktum är att jag ber om få böcker numera, jag lånar eller köper hellre då jag inte behöver känna samma press att skriva snabbt om aktuella böcker.

Någonting som på riktigt förändrat mitt liv är alla vänner jag mött genom bokbloggandet. Långt ifrån alla har bokbloggar längre, alla har inte ens haft det, men vårt stora intresse för böcker och läsning har fört oss samman. Tillsammans har vi hängt på Bokmässan och varit på resor där litteraturen stått i fokus. Dels läshelger där vi inte gjort mycket mer än att äta, dricka och läsa, men också längre resor där vi turistat i författares spår. Flera av dessa bloggare räknar jag till mina bästa vänner och de vet mer om mig än de flesta andra.

Just den här helgen har vi hängt i Varberg. Jag åkte ner redan i torsdags och hängde på hotellrummet under mina två distansdagar på den magisterutbildning i litteraturpedagogik jag just påbörjat. Ett hotellrum med en sådan inredning att jag kände mig tvingat att påpeka att väggorden och de beiga möblerna inte var mina egna. Tre andra gjorde mig sällskap på torsdagen och på fredagen dök tio damer till upp. Under lördagen var så sällskapet komplett då två övernattande och två tillfälliga gäster anslöt. Eftersom majoriteten av oss haft covid den här sidan nyår kändes det ofarligt att hänga i grupp.

Två utlästa böcker och en tredje påbörjad. Lugnt häng på rummet och fika, mat och vin med vänner. Helgen avslutades med en blåsig promenad vid havet och nu har jag just landat hemma i soffan. Jag är så tacksam över det trevliga sällskapet och möjligheten att faktiskt göra precis vad som känns bäst för stunden. En helt kravlös gemenskap som ger mig väldigt mycket. Så visst har jag tjänat en massa på mitt bloggande, sådant som inte kan mätas i pengar.

4 reaktioner på ”Läsretreat med bokvänner”

  1. Det låter ju fantastiskt! Och imponerande att lyckas hitta en helg där så många kan. Här kämpar vi desperat med en enda liten bokklubbsträff 😉

  2. sympatiskt!
    och jag håller med Tant Augusta. hur i all sin dag hittade 14 personer en dag som alla kunde. vi har stora svårigheter i mina läsecirklar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: