Bloggåret 2012

I slutet av januari hade vi en Bokbloggarbrunch i Göteborg. Vinterkräksjuka och influensa däckade många av de anmälda, men vi hade riktigt trevligt i vilket fall. Någon vecka senare träffade jag Bokbabbel och vi shoppade lite tillsammans.

Jag började göra bokfilmer och under året har det blivit några stycken. Den första handlade om hyllvärmare som jag tänkte läsa i år. Resultatet? Jag har läst en. Den var inte ens bra.

De flesta filmerna gjordes dock tillsammans med en eller två barn. Några har hamnat på förlagens hemsidor och ungarna har varit riktigt stolta. Just den här filmen handlar om en väldigt speciell bok.

150 böcker har jag läst och skrivit om i år, plus ett större antal barnböcker än tidigare. Ingenting jag räknar dock. Jag har inte heller läst så mycket annat lättläst i år, men de jag läst har inte heller kommit med på läslistan. Lite färre böcker än vanligt på ett sätt, men minst lika många bloggade. För första gången på många år har jag också läst om böcker. Bland annat min absoluta favorit Den allvarsamma leken

Tillsammans med mamma har jag varit på några bokfrukostar. I mars såg vi Birgitta Stenberg. Mycket bra.

Den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen ordnade jag en bloggstafett med rekordmånga deltagare. Mycket roligt och intressant. Jag var också med i en bloggstafett om språk och makt, som Centrum för lättläst anordnade.

Hen-debatten var livad och jag läste boken som kanske var orsaken till den. Själva ordet hen har jag använt friskt. Mycket praktiskt.

I slutet av april kom så äntligen Pernillas bok och jag åkte till Stockholm för att fira henne och min födelsedag. Mycket trevligt. Någon vecka tidigare hände det faktiskt bokliga saker i Göteborg också, då Christin Ljungqvist firade sin debutbok. En av årets mest överraskande favoriter.

Maj tillbringade jag och flera andra bloggare i Italien. Inte fysiskt dock, men väl i böckernas värld. Mycket lyckat.

Inför sommaren bjöd jag på en del boktips on demand i olika genrer. Ett trevligt sätt att gå igenom bra böcker.

Innan den 18 juni var det dags att nominera bokbloggar till Forma Books Blog Award och det gjorde jag. Mycket stolt blev jag sedan då enligt O blev nominerad och riktigt glad och rörd när jag till slut vann. Det var stort.

Inför sommaren investerade jag i en Letto. Nu ångrar jag att jag inte köpte en Kindle. Inget fel på den läsplatta jag har, men jag köper hellre e-böcker från Amazon. Däremot är det grymt bra att jag fått fler och fler recensionsexemplar som pdf. Det gillar jag skarpt och då funkar Letton perfekt. Under semestern användes den också flitigt. På stranden är det perfekt med en läsplatta, annars läser jag helst på iPaden.

Annars ägnades sommaren mycket åt småkrypsjakt i regnet. Det funkade bra det också. Att Storebror O började läsa mer och mer själv var också stort. Själv läste jag en del klassiker under sommaren. Bland annat Kallocain

Peter Englund konstaterade att Nobelpriset inte är jämlikt, Mo Yan en kinesisk och ifrågasatt man fick priset 2012 och jag tipsade Svenska Akademien om hur de ska tänka när den just nu tomma stolen ska fyllas.

Under våren pluggade jag litteratur tillsammans med ett gäng andra bokbloggare. Kursen handlade om Nobelpriset och var intressant, trots att jag inte hann läsa alla böcker.

Även i höst har det blivit plugg, då jag läst svenska för att få behörighet som gymnasielärare. D-nivå och inget man gör med vänster hand i sömnen. Min ”vanliga” nöjesläsning har helt klart mått dåligt av det. Året har innehållit en hel del lässvackor och det är aldrig kul.

Det har varit Strindbergsår och jag har läst ett par böcker och en novell. Nästan godkänt kan tyckas, trots att målet var fyra texter.

Bokalfabet 2.0 avslutades i början av året och jag svor dyrt och heligt att aldrig dra igång någon mer utmaning som krävde så många inlägg. Det gick sådär. Det har blivit både stadsbesök och en julkalender som jag svor över många gånger.

Under semestern var det EM i fotboll och det betydde ett gäng inlägg om EM-böcker. Spanien vann och vi firade segern i Fuengirola. Mäktigt.

Inför Bokmässan var det istället Bokmässepepp som gällde. Som ni märker är jag sällan lagom. Det som skulle bli några få intervjuer blev en serie på 34 inlägg. Därefter var jag helt klart förberedd inför mässan. Fyra mycket trevliga och intensiva dagar med mingel, middag hos Forma Books, bokbloggarmiddag och prisutdelning. Jag hade en fantastisk mässa, men var helt slut i veckor efteråt. Det är hårt att vara bokbloggare. 😉

Under året har nyaste bokklubben Bokbubblarna verkligen hittat sin form och jag är glad över att vara en del av den. Just A Game of Thrones var kanske inte den bok jag gillade bäst, men inlägget om den drog en hel del läsare. Troligen hade rubriken om dvärgsex något med det hela att göra. I andra bokklubben har det blivit mycket mer vin än böcker, men det är trevligt det också.

Mitt mål med bloggen i år var att bredda den ytterligare och att försöka hänga med lite i den aktuella kulturdebatten. Jag är nöjd och tänker ta ännu ett steg nästa år. Jag må inte ha läst böcker ifrån rekordmånga länder, men jag har verkligen blandat genrer och dessutom läst ovanligt mycket aktuellt. Möjligen släpper jag recensionshetsen lite. Det har ibland varit lite stressigt nästan, men mest bara riktigt, riktigt roligt.

838 inlägg har jag publicerat i år och ungefär 150 000 besökare (eller sidvisningar antar jag) har det blivit. Flest läsare hade bloggen den 8 mars, på internationella kvinnodagen och det kan jag tacka alla stafettdeltagare för.

Det mest populära inlägget under året är Tio bra svenska filmer och att googla just ”bra filmer” är ett vanligt sätt att hitta till enligt O. Konstigt, då det är böcker jag skriver om till största del. Det mest lästa inlägget om en bok är Vidrigt och vackert, som handlar om Felicia Feldts bok Felicia försvann

Annars är det absolut vanligaste sökordet just enligto och flest läsare hittar hit genom att klicka sig från adlibris, Facebook eller bokbloggar.nu. Ett rätt så roligt och väldigt vanligt sökord är Herbert Einstein och för dem som söker efter honom skrev jag ett speciellt inlägg.

Jag har haft ett innehållsrikt och mycket roligt bloggår. För varje månad har fler hittat hit. Det är jag väldigt glad över. Utan läsare och bokbloggarkollegor vore det tämligen meningslös att skriva. Det handlar inte längre så mycket om att blogga för att komma ihåg det jag läst, utan för att det är en kreativ hobby.  Tack till er alla som läser, kommenterar och diskuterar.

7 reaktioner på ”Bloggåret 2012”

  1. Merde, vad du har hunnit med! Jag slutar aldrig att fascineras över att du verkar ha så många fler timmar på dygnet än oss andra alternativt sover mycket mindre 😉 Roligt att läsa sammanställningen i alla fall!

  2. Håller med ovanstående helt. Har du lite fler timmar på dygnet än vi andra? 🙂

    Det är roligt att följa dig iaf. Du är min bästa boktipsare, helt klart.

  3. 150 böcker!!! och dessutom en välarbetad blogg. Hur gör du människa?

    Efter en lång läs- och bloggtorka satsar jag på att läsa lite mer blygsamma 50 böcker under 2013.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: