En storm i juletid

En storm i juletid av Camilla Davidsson är en bok om en författare som skriver bok som heter just En storm i juletid. Väldigt meta och faktiskt en rätt kul idé som funkar riktigt bra! Huvudpersonen Alice har blivit uppsagd från sitt jobb på ett stort bokförlag och har isolerat sig från omvärlden. Inte så konstigt kanske med tanke på att covidtider innebär hemarbete. men för Alice handlar det snarare om att hon mår riktigt dåligt. Den som sett till att hon blir uppsagd är nämligen samma person som är Alice sambos nya flickvän. Inte konstigt att vår huvudperson mår dåligt.

Det har snart gått ett år sedan det stora sveket och första advent närmar sig. Alice mamma vill börja planera julen, men henens dotter har inte ens vågat berätta att hon blivit av med både sambo, lägenhet och jobb. Istället skyller hon på att det är mycket på jobbet och undviker alla försök till planer. Egentligen sitter hon ensam i en andrahandslägenhet som tillhör en väninnas äldre släkting och har absolut inget jobb alls. Tills samma väninna ger henne i uppdrag att jobba som redaktör för ett manus till en julbok. Det är deckarförfattaren Samuel Engman som planerar ett genrebyte och han behöver någon att bolla med. Inte bara jobbmässigt, utan även privat vänder det något när Alice börjar umgås med en äldre granndam Marguerite och  Poppy, som hon brukar sitta barnvakt åt. Dessutom finns katten Confucius som ger tröst när det behövs. Ett lagom kravlöst umgänge som Alice kommer att uppskatta mycket.

Parallellt med berättelsen om Alice får vi läsa Samuels manus om Julia vars pojkvän Adam inte alls är intresserad av julfirande på traditionellt sätt, utan istället har bokat en skidresa till Åre. De åker dit separat och när Julia ska boka tågbiljetter finns inga kvar, såklart. Istället tar hon bilen, fastnar i en snöstorm och blir räddad av en kollega och ännu en mystisk man. Julias upplevelser kopplas ibland samman med Alice liv och det görs på ett snyggt sätt. Lite irriterande kanske att det beskrivs som så himla viktigt att vara tillsammans med någon och dessutom vara smal för att må bra, men det är mycket annat som är bra i Davidssons julbok. Främst kanske beskrivningarna kring hur en bok växer fram, även om jag har svårt att tro att alla redaktörer och författare umgås på samma sätt som Alice och Samuel gör.

En storm i juletid är en bra julbok, bland de bättre jag läst de senaste åren. Möjligen är det lite för lite julstämning, men tiden fram till jul är också viktig att beskriva. Jag gillade Alice skarpt och tycker om Davidssons ofta humoristiska sätt att skriva. Faktiskt tror jag att det här är den bästa bok jag läst av henne.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: