Saker man inte vill veta

Saker man inte vill veta är Nicola Yoons tredje bok och eftersom jag tyckt mycket om de två tidigare hade jag höga förväntningar. De uppfylldes till viss del, men inte helt. Det betyder dock inte att jag inte rekommenderar er att läsa, för det gör jag. Mycket av innehållet är definitivt bra, men jag har lite svårt med de övernaturliga aspekterna. Köper du dem ökar chansen att du blir riktigt golvad.

Huvudpersonen Evie Thomas har tappat tron på kärleken efter sina föräldrars skilsmässa. Hon vet dessutom att hennes pappa träffade sin nya kärlek innan föräldrarna separerade och har svårt att förlåta honom. Något hon också fått svårt för är kärleksromaner. Tidigare har hon absolut älskat romancegenren, men nu vill hon inte ens ha sina favoritböcker kvar i bokhyllan. Varför ska hon läsa om kärlek, när hon vet att livslång kärlek inte existerar?

Böckerna förflyttas från hyllan till det lokala biblioteket, men när hon ska skänka de sista romantiska före detta favoriterna inser hon halvvägs att det är söndag, vilket betyder att biblioteket är stängt. Istället lämnar hon böckerna i en klarblå bokbytarlåda som en äldre dam satt upp längs vägen och eftersom det är en bokbytarlåda uppmanas hon att ta med sig en bok därifrån. Längst in i lådan hittar hon en tunn bok som heter Dansinstruktioner och det ska visa sig att den kommer att förändra hennes liv.

När hon kommer hem och ser sin syster Danica kyssa den kille hon dejtar för tillfället ser hon hela deras kärlekssaga, från ögonblicket då de träffas tills den kyss de delar just nu. Så långt allt väl, men därefter ser hon fortsättningen på deras förhållande och slutet på kärleken när Ben kysser sin förra flickvän och Danica ändrar sin relationsstatus på sociala medier till singel. Samma sak händer varje gång Evie ser ett par kyssas och det betyder att hon får veta saker hon absolut inte vill veta. Synen på kärlek som något som alltid går över påverkar henne mycket och slutsatsen hon drar är att det inte är någon idé att bli kär eftersom ingen kärlek varar för alltid.

Ändå drabbas Evie av kärleken när boken hon fått leder henne till dansskolan La Brea Dance och till ägarnas barnbarn X som blir hennes danspartner. Det är den här delen som kanske är mest klassisk, men också det jag gillar bäst. Kombinationen dans och förälskelse är underhållande och beskrivs på ett mycket känslosamt sätt. X är charmig, men mest av allt tycker jag faktiskt om hans farföräldrar Archibal och Maggie. Även dansläraren Fifi är en trevlig bekantskap. Mest av allt hade jag nog önskat mig en hel bok om just dans och kärlek.

Visserligen är även vänskapen mellan Evie och hennes bästa vänner Martin, Cassidy och Sophie som alla går sista året på High School. Martin är den enda som får höra om Evies syner och han är minst lika fascinerad av dem som hon. Att få veta hur alla kärleksförhållanden ska utvecklas är verkligen mer ett straff än något annat och är Evies syn på kärlek förstörd efter sin pappas svek är det ingenting mot vad den blir efter att hon fått förmågan att se kärleken komma och gå.

Evies relation till sin pappa, men också till sin mamma och syster är också central i boken. Systern Danica vet inte om att deras pappa var otrogen och Evie vill inte berätta det. Det betyder att Danica inte är på långa vägar lika arg och besviken som Evie och faktum är att inte ens deras mamma är det. Hon har så smått börjat acceptera och gå vidare, medan Evie inte ens vill prata med sin pappa när han ringer.

Saker man inte vill veta har sin charm helt klart och idén till den är utan tvekan annorlunda. Jag förstår mer varför Yoon har valt att skriva som hon gjort efter att ha läst efterordet, men jag är inte helt övertygad. Trots detta tycker jag att den som tycker om romantiska berättelser ska testa Yoon, om inte den här boken så någon av hennes tidigare.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: