Början på något nytt

Jenny Fagerlund tillhör mina favoritförfattare när det kommer till feelgood med svärta. Visst följer hennes böcker många av de ibland stereotypa ”krav” som finns för genren, men det görs med finess och karaktärerna är alltid välgestaltade. I senaste boken Början på något nytt får vi lära känna tre väldigt olika kvinnor, som trots det hittar någon slags gemenskap. Platsen är Båstad och den som hamnar där på det kanske mest klassiska sättet (om man får tro romaner i den här genren) är influencern Alex, som kommer på sin sambo när han har sex med en av hennes konkurrenter. Den tråden lämnas därhän ganska mycket och det är skönt, men händelsen blir det som gör att Alex tar sitt pick och pack och flyttar till sin ärvda stuga.

Där blir hon granne med Johanna som hamnat i Båstad på grund av sin man som är uppväxt där. Ett i den vanliga världen helt normalt sätt att byta stad, men det står snart klart att Johanna inte har det lätt. Hennes man Jack trivs som fisken i vattnet och älskar att hänga med sina gamla vänner, men Johanna känner sig inte alls välkommen. Inte heller njuter hon av att äntligen få tid att skriva den där romanen. Sanningen är att det nya livet blivit en besvikelse. Och så har vi Mona, en nyss pensionerad flygvärdinna som levde för sitt jobb. Sorgen över att inte längre känna sig behövd är stor och hennes nya liv känns knappt värt att leva. Hennes man njuter av pensionen, men hon avskyr all tid som hon inte orkar fylla.

En tävling sammanför de tre kvinnorna och det är ett grepp som funkar oväntat bra. Mest tycker jag kanske om Johanna, men mest intressant att följa är nog Mona. Alex är bra hon med, men lite fladdrigare. Kombinationen av de tre är dock lyckad. De tar fram såväl varandra dåliga och bra sidor. En styck trevlig bok igen av Jenny Fagerlund och hon förblir därmed en favorit. Början på något nytt var precis vad jag behövde i mörkaste november.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: