Min mamma är snabbare än din!

Jag läser mig igenom de nominerade till Augustpriset i kategorin för bästa barn- och ungdomsbok och nu har turen kommit till Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren. Den handlar om två barn som väntar på att bli hämtade av sina mammor. De hävdar båda att just de har den snabbaste mamma och den klassiska tävlingen som brukar handla om starka pappor, blir nu istället en kamp mellan två mammor som råkar ut för en rad hinder och äventyr på väg till förskolan.

Precis som i Emma Virkes förra nominerade bok Kom dagen, kom natten, används bilderboksformatet på ett kreativt sätt. Sidor kan vikas ut och jag kan tänka mig att det gör läsningen roligare. Det som är bra med Min mamma är snabbare än din! är att det verkligen är en bok för barn. Det låter kanske självklart, men ibland verkar barnböcker snarare vara skrivna för de vuxna och inte sällan är det just sådana böcker som nomineras till priser. Nu har jag inga barn att testa på, men det här kan säkert bli en favorit att läsa om och om igen. Tyvärr känner jag mig som vuxen inte alls lika entusiastisk.

Vem kommer då först? Är det den mamma som går först från jobbet, eller den mamma som har cykel? Eller är det så att bussen är snabbare? Barnen hittar på kreativa hinder, som glas i gatan som ger den ena mamman punka och lite otippat även hajar. Det är nämligen ett riktigt äventyr för mammorna att ta sig till förskolan förbi vägbyggen, men taxi, moped och båt, springandes, simmandes efter båten och ett tag flyger de till och med med ett paraply. Någonstans på vägen slutar det vara en tävling och barnens lek övergår i att mammorna samarbetar för att hinna hämta sina älskade ungar så snabbt de bara kan.

Det finns mycket jag tycker om i Min mamma är snabbare än din! som vardagsäventyret och det positiva drivet. Fantasin flödar och hinder övervinns genom samarbete istället för att fokus ligger på konkurrens. Ett fint budskap som går fram utan att det blir moraliserande eller övertydligt. Däremot kan jag tycka att det är en ganska vanlig bilderbok som inte på något sätt sticker ut. Det behöver inte vara något negativt, tvärtom tror jag att barn kan uppskatta det. Däremot ser jag den inte som en vinnare av Augustpriset, för då krävs det något mer unikt. Med det sagt är Min mamma är snabbare än din! en fin julklapp till ett barn i din närhet. Boken rekommenderas från 3 år och det är nog då och något år därefter som den passar bäst. Kanske även något tidigare.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: